Astăzi se împlinesc trei ani de la începerea războiului în Ucraina, iar cu acest prilej președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe pagina sa un mesaj de mulțumire pentru toți cei care au luptat și luptă în continuare.

Publicat:24.02.2025, 09:02

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI:Trei ani de rezistență. Trei ani de recunoștință. Trei ani de eroism absolut al ucrainenilor. Sunt mândru de Ucraina! Le mulțumesc tuturor celor care o apără și o susțin. Tuturor celor care muncesc pentru Ucraina. Și fie ca memoria tuturor celor care și-au dat viața pentru statul și poporul nostru să fie veșnică.

Deși nimeni nu se gândea vreodată că e posibil un război în secolul 21 în inima Europei, în data de 24 februarie 2022 la ora 5.48 Vladimir Putin anunță începerea invaziei, iar în următoarea secundă s-au auzit primele sirene și explozii în Ucraina. 

Pe rând principalele orașe ale țării vecine se transformau în ruine.

Rușii au mizat pe cucerirea Kievului în trei zile, dar nu a fost să fie. Atunci când s-au retras, soldații Moscovei au lăsat în urma lor un adevărat masacru în orașul Bucea din suburbia capitalei.

În luna februaie a anului 2022 zeci de mii de ucraineni și-au văzut pentru ultima dată familiile, rudele, casele sau chiar orașele. În fiecare zi zburau zeci de rachete, sute de drone și bombe.

Nu au fost cruțare nici spitalele pentru copii sau maternitățile.

Nimeni nu va uita nici de Teatrul din Mariupol sau gara de la Vinnița, unde bombele rușilor au lăsat sub ruine zeci de cadavre ale ucrainenilor, printre care și copii.

Anul acesta însă Kievul a reușit, la rândul său, să lovească puncte importante din Rusia. În ultimele 12 luni au fost luate la țintă baze militare, infrastructura critică și depozite de combustibil.

Între timp pe front soldații pășesc în cel de-al patrulea an de lupte intense. Linia frontului din Ucraina nu a suferit modificări semnificative, însă pe 10 mai rușii au lansat un atac de amploare pe toate direcțiile din Harikov și au creat acolo o zonă tampon.  

La trei luni distanță armata ucraineană efectuează și ea o contraofensivă în regiunea rusă Kursk, ocupând în prezent peste o mie de kilometri pătrați.

Astfel Kievul a vrut să obțină o monedă de schimb și o poziție mai puternică atunci când se va așeza la masa negocierilor cu cei care i-au invadat țara. Dar Kremlinul a dat de înțeles că nu va accepta schimb de teritorii. De peste ocean, liderul care a promis o pace în  24 de ore, acum cere mineralele rale ale țării vecine, ca plată pentru ajutorul oferit, iar retorica lui Donald Trump tot mai mult amintește de cea a lui Vladimir Putin, spun unii analiști.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursă video: Instagram/ zelenskyy_official