Decizia tarilor occidentale de a livra tancuri grele Ucrainei este inutila din punct de vedere militar si periculoasa politic, afirma oficialii rusi, dupa ce Germania a decis sa transfere Ucrainei tancuri Leopard 2, iar Statele Unite sunt asteptate sa accepte livrarea unor tancuri M1 Abrams, transmite digi24.ro

Publicat:25.01.2023, 18:01

„Exista o supraestimare clara a potentialului pe care ele il ofera Ucrainei”, a declarat despre tancuri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

„Aceste tancuri vor sfarsi in flacari, la fel ca celelalte”, amenintand ca „situatia in Europa si in lume este intr-adevar foarte, foarte tensionata”, consemneaza agentiile AFP si DPA, preluate de Agerpres. 

„Nu exista in prezent nicio perspectiva asupra unei solutii diplomatice a conflictului”, a remarcat Peskov. In opinia sa, Occidentul greseste daca crede ca securitatea in Europa poate fi obtinuta prin consolidarea armatei ucrainene si continuarea razboiului. „Aceasta este o convingere absurda, este un punct mort”, a sustinut Peskov. 

Conflictul va ajunge „la un nou nivel de confruntare” 

La randul sau, ambasadorul rus in Germania, Serghei Netcaev, a acuzat aceasta tara ca, prin decizia de a transfera tancuri grele Ucrainei, renunta la „responsabilitatea sa istorica fata de Rusia ce decurge din crimele naziste din al Doilea Razboi Mondial”. 

„Este o decizie periculoasa care va aduce conflictul la un nou nivel de confruntare”, a adaugat diplomatul rus. 

„Aceasta ne convinge inca o data ca Germania, la fel ca aliatii sai cei mai apropiati, nu doreste o solutie diplomatica in criza ucraineana si vrea o escaladare permanenta”, a mai spus el. 

Tancuri occidentale pentru Ucraina 

Dupa indelungi ezitari, guvernul de la Berlin a anuntat miercuri ca va transfera Ucrainei, intr-o prima etapa, 14 tancuri germane Leopard 2 si ca va autoriza alte state ce detin tancuri de acest tip sa le ofere Kievului. Polonia, Norvegia, Olanda si Spania s-au aratat pana in prezent dispuse sa ofere astfel de tancuri Ucrainei. 

Germania conditionase acest ajutor militar de implicarea de asemenea a SUA prin oferirea unor tancuri americane M1 Abrams catre armata ucraineana. Invocand complicatii logistice si de mentenanta, Washingtonul respinsese aceasta solicitare, dar, conform unor surse americane, un numar inca neprecizat de tancuri de acest fel va ajunge in Ucraina. Acestui ajutor se adauga cele 14 tancuri Challenger 2 promise Ucrainei de Marea Britanie. 

Ucraina insista sa primeasca tancuri grele occidentale pentru a putea strapunge liniile rusesti, fiindu-i insuficiente tancurile de care dispune dupa 11 luni de razboi. Ucraina avea inaintea invaziei ruse circa 900 de tancuri, toate de conceptie sovietica. De atunci, a mai primit din partea tarilor europene, in special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat in dotarea armatei ucrainene, si in plus a capturat in lupta sute de tancuri folosite de armata rusa.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.