Noi imagini din satelit realizate vineri arata mai multe desfasurari de amploare de trupe terestre si in jur de 150 de elicoptere de transport in sudul Belarusului, la aproximativ 30 de kilometri de granita cu Ucraina, anunta Reuters.

Publicat:25.02.2022, 21:40

Imaginile publicate de compania Maxar arata o mobilizare importanta de elicoptere in apropierea localitatii Chojniki, peste 90 de elicoptere fiind parcate pe o sosea intr-un sir ce se intinde pe mai mult de 8 kilometri.

Alte imagini arata de asemenea o desfasurare majora de trupe terestre cu sute de vehicule in pozitie de convoi pe mai multe campuri.

Rusia a mobilizat trupe si in Cecenia

Amintim si ca Rusia a mobilizat vineri peste 10.000 de soldati ceceni in Groznii, capitala Ceceniei, cu scopul de a-i trimite in Ucraina pentru a sustine fortele invadatoare ce lupta deja acolo.

Televiziunea locala Groznii TV anunta joi ca „seful Republicii Cecene, Ramzan Kadirov, s-a adresat audientei. El a mentionat ca militarii Republicii Cecene sunt gata sa indeplineasca orice ordin al presedintelui tarii (n.r. Vladimir Putin)”.

Groznii TV sustine ca la adunare au participat peste 12.000 de militari si ca Ramzan Kadirov „il sfatuieste” pe presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski sa isi ceara scuze fata de Putin.

„Profitand de aceasta ocazie, vreau sa-i dau un sfat actualului presedinte Zelenski, astfel incat sa-l sune pe presedintele nostru, comandantul suprem Vladimir Vladimirovici Putin si sa-si ceara scuze ca nu a facut un pas inapoi la timp”, a spus el.

Kievul se pregateste pentru un asalt al trupelor rusesti

Noua mobilizare de forte vine in contextul in care blindate si trupe rusesti au intrat vineri in suburbiile capitalei Kiev unde au avut loc confruntari cu fortele care apara capitala Ucrainei.

Mai multe coloane de tancuri se apropie de asemenea de Kiev insa serviciile britanice de informatii afirma ca acestea inca s-ar afla la 50 de kilometri de oras.

Primarul Kievului, a avertizat vineri seara ca situatia pentru oras este amenintatoare si ca aceasta noapte va fi foarte grea, anuntand ca la principalele intrari in capitala si in apropierea dotarilor strategice din interiorul acesteia vor fi instalate baricade.