Rusia si-a schimbat pozitia cu privire la dorinta Kievului de a adera la Uniunea Europeana. Potrivit adjunctului ambasadorului rus la ONU, acum aderarea la UE pentru Ucraina este similara cu aderarea la NATO, careia Moscova i se impotriveste. Renuntarea la intrarea in UE iar putea fi o conditie a unui acord de pace. Kievul nu a reactionat deocamdata.

Publicat:13.05.2022, 16:40

Dimitrii POLIANSKI, ADJUNCTUL AMBASADORULUI RUS LA ONU: ”Nu eram ingrijorati in legatura cu Uniunea Europeana, dar situatia s-a schimbat dupa afirmatia domnului Borrell ca acest razboi trebuie castigat pe campul de lupta si din cauza ca Uniunea Europeana este unul dintre liderii livrarilor de armament. Cred ca pozitia noastra in legatura cu UE este similara cu cea fata de NATO pentru ca nu vedem diferenta.” 

Aderarea Ucrainei la UE a fost unul dintre punctele negocierilor dintre Moscova si Kiev, care au inceput la scurt timp dupa declansarea razboiului. Pe 29 martie, cand a avut loc o apropiere in dialogul dintre cele doua parti la o intalnire fata in fata la Istanbul, seful delegatiei ruse, Vladimir Medinski, a declarat ca Rusia nu va avea obiectii la intrarea Ucrainei in UE.De atunci, insa, dialogul dintre Moscova si Kiev a incetinit, iar recent Vladimir Putin a spus ca discutiile au stagnat. Polianski a exprimat o pozitie similara.

Dimitrii POLIANSKI, ADJUNCTUL AMBASADORULUI RUS LA ONU: „La aceasta etapa, sincer vorbind, nu vad oportunitati de solutionare diplomatica, avand in vedere pozitia Ucrainei in incercarile de a aprinde acest conflict din partea tarilor occidentale. Trebuie sa recunosc ca nu exista nicio oportunitate pentru diplomatie in acest moment.”

Recent presedintele Ucrainei a predat sefului Delegatiei Uniunii Europene in Ucraina raspunsurile la chestionarul care este necesar pentru inceperea negocierilor pentru aderarea la UE. Comisia Europeana intentioneaza sa emita in iunie avizul sau in ce priveste obtinerea de catre Ucraina a statului de candidat la aderarea la Uniunea Europeana. Totusi presedintele francez Emmanuel Macron considera ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana ar putea dura ani si chiar decenii.