Razboiul din Ucraina a intrat in cea de-a 13-a zi, iar in cursul noptii au avut loc noi bombardamente. Proiectilele rusesti au ajuns in zone cu locuinte in orasele pentru care Rusia promite, din nou, evacuarea civililor. La Sumi, cel putin 10 oameni au murit. In mai multe orase bombardate de rusi ar trebui sa aiba loc o oprire a focului pentru inceperea operatiunilor de evacuare. Precedentele incercari de evacuare a civililor au esuat insa tocmai pentru ca trupele rusesti au tras in continuare.

Publicat:08.03.2022, 17:30

ONU: Cel putin 474 de civili au fost ucisi in Ucraina pana acum

Cel putin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost ucisi in Ucraina de la inceputul invaziei Rusiei (24 februarie) pana acum, potrivit ultimelor cifre publicate marti de Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

Alti 861 de oameni au fost raniti in conflict, bilantul total al ONU privind victimele printre civili fiind de 1.335, conform CNN.

Cifra reala este probabil „considerabil mai mare”, considera ONU, in special in teritoriile controlate de guvernul de la Kiev, unde multe raportari sunt inca in asteptare pentru a putea fi coroborate datele.

„Aceasta priveste, spre exemplu, orasele Volnovakha, Mariupol, Izium unde exista afirmatii privind sute de victime printre civili. Aceste date sunt coroborate mai departe so nu sunt incluse in statisticile mentionate mai sus”, mai arata comunicatul.

In regiunile separatiste pro-moscovite Donetk si Lugansk, ONU a inregistrat 545 de victime - 96 de persoane ucise si 449 de raniti pana marti.

„Majoritatea victimelor printre civili inregistrate au fost afectate de folosirea armelor explozive cu o arie larga de impact, inclusiv bombardarea cu artilerie grea si sistemele de rachete cu lansare multipla, precum si atacuri aeriene si cu rachete”, mai arata comunicatul citat de CNN.

Sursa: