Mai multi oficiali ucraineni de rang inalt au fost destituiti miercuri, a doua zi dupa o serie de demiteri in cadrul administratiei prezidentiale, totul intamplandu-se pe fondul unui scandal de coruptie in legatura cu achizitiile facute de armata, relateaza AFP, potrivit News.ro, transmite hotnews.ro.

Publicat:25.01.2023, 23:12

Procuratura Generala ucraineana a anuntat intr-un comunicat ca cinci procurori regionali - din regiunea sudica Zaporojie, regiunea centrala Kirovograd, dar si din regiunile nordice Poltava, Sumi si Cernihiv - au parasit functia "la cerere".

Ministrul apararii, Oleksii Reznikov, a declarat miercuri pe Facebook ca seful departamentului de achizitii al armatei, Bodgan Hmelnitki, a fost de asemenea demis, dupa ce era suspendat din decembrie.

Aceste noi plecari survin dupa o cascada de demisii si demiteri care au avut loc marti in Ucraina: cinci guvernatori regionali, patru ministri adjuncti si doi sefi de agentie guvernamentala au fost indepartati din functii, plus seful adjunct al administratiei prezidentiale si procurorul general adjunct.

Aceasta remaniere a fost provocata de un scandal legat de un contract semnat de Ministerul Apararii la un pret presupus a fi umflat pentru alimentele destinate soldatilor.

Potrivit Anastasiei Radina, care prezideaza comisia anticoruptie a parlamentului ucrainean, Ministerul Apararii a recunoscut miercuri ca au existat "erori" in contract si ca sunt in curs de desfasurare "revizuiri de pret" pentru a le corecta.

Oleksii Reznikov asigurase initial ca scandalul este un "atac informational artificial" bazat pe un "pretext fals", iar ministerul sau se referise la acuzatii "nefondate". Miercuri, ministerul a anuntat pe Telegram o reforma a sistemului de catering al armatei si a declarat ca este pregatit sa "deschida" unele dintre "contractele publice de aparare".

Totusi, nu toate demisiile sunt legate de acest scandal, ci si de alte infractiuni.

Acesta este primul caz major de coruptie care apare in Ucraina de la invazia rusa din februarie 2022, cand aliatii occidentali ai Kievului, al caror sprijin militar si financiar este crucial, se pregatesc sa ii trimita tancuri moderne. Inainte de razboi, tara a fost zguduita in mod regulat de astfel de scandaluri.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.