Seful Consiliului European, Charles Michel, spune ca aplicarea unei zone de excludere aeriana deasupra Ucrainei - asa cum a cerut presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski - tine de decizia NATO, dar ca ar fi „un pas prea departe”, cu un „risc real de escaladare si un risc real pentru un posibil al treilea razboi mondial”, conform CNN.

Publicat:03.03.2022, 21:07

„UE nu este in razboi cu Rusia. Realitatea este ca Rusia a lansat un razboi salbatic impotriva Ucrainei.

Ucraina nu este membru NATO si de aceea trebuie sa fim extrem de atenti si precauti.

Trebuie sa facem tot ce este posibil, dar tinand cont de faptul ca Rusia are arme nucleare si este foarte important sa evitam un al treilea razboi mondiall”, a spus presedintele Consiliului European intr-un interviu pentru CNN.

Michel a spus ca, desi aceasta este o decizie care tine de NATO, si nu de UE, este important ca membrii NATO sa inteleaga ca ar fi „un pas prea departe”.

„De aceea incercam sa militam in diferite domenii la nivel diplomatic.

Incercam sa oferim mai mult sprijin Ucrainei pentru a avea o incetare a focului cat mai curand posibil si pentru a ne asigura ca vom putea negocia cat mai curand posibil”, a adaugat el.

Michel a mai spus ca, desi NATO este „coloana vertebrala a securitatii comune in Europa”, tarile europene trebuie sa-si asume mai multe responsabilitati pentru a putea oferi singure mai multe capacitati in domeniul militar.

„Si daca voi nu aveti puterea de a inchide cerul, atunci dati-mi mie avioanele"

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi NATO si aliatilor occidentali sa impuna o zona de excludere aeriana deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei si bombardamentelor aeriene asupra unor orase.

„Si daca voi nu aveti puterea de a inchide cerul, atunci dati-mi mie avioanele”, a spus el .

Zelenski a cerut Occidentului sa sporeasca sprijinul pentru tara sa, avertizand ca, daca Ucraina va fi invinsa de Rusia, aceasta va ataca celelalte tari din Europa de Est pentru a ajunge „pana la zidul Berlinului”.

„Daca noi disparem, Dumnezeu sa ne ocroteasca, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc... Pana la zidul Berlinului, credeti-ma!”, a spus Volodimir Zelenski, apreciind ca Moscova ar putea avea ca obiectiv reconstruirea sferei de influenta a URSS in Europa.

Michel a spus ca, desi NATO este „coloana vertebrala a securitatii comune in Europa”, tarile europene trebuie sa-si asume mai multe responsabilitati pentru a putea oferi singure mai multe capacitati in domeniul militar.

Sursa: