Transportatorii ucraineni si-au organizat protestul lor la granita dintre Ucraina si Polonia. Soferii au agatat pancarte pe camioanele care se afla la punctul de control, cerand polonezilor sa ridice blocada. Au avut loc si incidente violente intre camionagiii ucraineni si polonezi.

Publicat:21.11.2023, 23:25

Asa arata acum punctul de control al frontierei Rava-Ruska. Transportatorii ucraineni au organizat propriul miting la granita cu Polonia.

„Soferii sunt foarte nervosi. Nu stiu cat timp poate dura asta. Cred ca aceasta problema trebuie neaparat rezolvata, si cu cat mai repede, cu atat mai bine atat pentru Ucraina, cat si pentru polonezi. Pot spune ca nu ne asteptam la asa ceva din partea polonezilor.”

Soferii ucraineni cer polonezilor sa ridice blocada, care dureaza deja 2 saptamani, sa permita camioanelor ucrainene incarcate cu marfuri sa treaca granita si cer returnarea permiselor de transport comercial pentru Ucraina.

Volodimir MIHALEVICI, SEFUL ORGANIZATIEI PUBLICE TRANSPORTATORUL RUTIER INTERNATIONAL A UCRAINEI: „Stau 3 automobile la trecerea Grebene, Rava-Ruska, stau 4 oameni, care singuri nu inteleg ce fac ei acolo. Dupa parerea mea, ei sunt niste oameni care pentru anumite sume, ei blocheaza. Masinile noastre au devenit de fapt depozite pe roti, pentru ca cele incarcate nu pot pleca de acolo, iar cei care sunt acolo nu pot intra aici.”

Presa scrie ca intre cele doua tabere au avut loc si altercatii. Ucrainenii ar fi aruncat cu pietre in camioanele polonezilor si ar fi dat foc unei remorci, iar unul dintre polonezi, care participa la blocarea camioanelor de la granita, a amenitat transportatorii ucraineni cu un topor.

„Rava-Ruska, polonezii cu un topor spre ai nostri.”

Soferii ucraineni au declarat ca nu vor bloca traficul pentru autobuzele, masinile sau camioanele care transporta ajutoare umanitare pentru Ucraina, animale sau bunuri de consum perisabil. Camionagiii polonezi au blocat la inceputul acestei luni drumurile la trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta impotriva a ceea ce ei considera a fi inactiunea guvernului in legatura cu pierderea de afaceri in favoarea concurentilor straini de la invazia Rusiei in Ucraina in februarie 2022.