Luptele acerbe continua in jurul orasului Avdiivka, in timp ce Moscova ar putea incepe mobilizarea completa dupa alegerile prezidentiale din Rusia din martie 2024, sustine un oficial ucrainean. Desi tara se afla in plin conflict, doi oficiali de rang inalt de la Kiev sunt banuiti de fapte de coruptie, iar presedintele Volodimir Zelenski i-a demis.

Publicat:21.11.2023, 23:17

Ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, a sosit azi in vizita la Kiev.

Ieri in tara vecina a fost secreatrul american al Apararii, Lloyd Austin, care a anuntat un nou ajutor militar de 100 de milioane de dolari pentru Ucraina. Oficialul a promis un sprijin american pe termen lung, pe fondul ingrijorarilor legate de continuarea asistentei din partea Statelor Unite.

Lloyd AUSTIN, SECRETARUL AMERICAN AL APARARII: „Mesajul pe care vi-l aduc astazi, domnule presedinte, este acela ca Statele Unite ale Americii sunt alaturi de Ucraina. Vom ramane cu Ucraina pe termen lung.”

Statele Unite au furnizat Ucrainei asistenta de securitate de peste 44 miliarde de dolari dupa declansarea invaziei ruse la 24 februarie 2022. Chiar daca tara vecina este vizitata des de oficiali din toata lumea, asta nu ii opreste pe rusi sa lanseze drone si rachete asupra acesteia. Noaptea trecuta 
2 persoane au fost ucise si alte 6  ranite dupa ce un proiectil a lovit un spital si o mina de carbune din Donetk.

4 cladiri, 19 vehicule si o linie electrica au fost avariate. 39 de mineri au fost prinsi in subteran, dar la cateva ore salvatorii au reusit sa-i scoata.

Bombardamente au fost si in Harkov, acolo la fel a murit o persoana. 

In total apararea antiaeriana a Ucrainei a doborat o racheta si 9 din cele 10 drone. Intre timp oficialii de la Kiev sustin ca trupele ucrainene au obtinut un oarecare succes dupa ce au traversat pe malul de est al raului Nipru, in sudul regiunii Herson. Insa, Rusia isi concentreaza atacurile brutale in estul tarii.

Situatia pe frontul de est arata complexitatea unui razboi de uzura, in care nici unul dintre combatanti nu vrea sa renunte. Un oficial ucrainean avertizeaza ca Rusia ar putea incepe mobilizarea completa dupa alegerile prezidentiale din martie 2024. Totodata ucrainenii lupta nu doar pe front, dar si cu coruptia. Astazi liderul de la Kiev a anuntat demisia a doi oficiali de rang inalt in contextul unor suspiciuni de coruptie la adresa lor. Este vorba despre directorul Serviciului de Comunicatii Speciale si Protejarea Informatiilor Ucrainei si adjunctul sau.