Un soldat ucrainean care lupta la Bahmut, oras care a devenit scena celei mai sangeroase batalii a razboiului, a publicat imagini din timpul unei misiuni in care a mers cu alti trei militari pentru a recupera trupul unui camarad cazut pe front, relateaza hotnews.ro. 

Publicat:19.03.2023, 13:27

Roman Trokhymets spune ca nu a vrut sa publice o astfel de inregistrare, insa a vrut ca intreaga lume sa vada care este pretul victoriei in fata invaziei ruse.

„Suntem epuizati. Am mers pe pozitiile sparte de artileria inamica. Sub foc continuu si gloante inamice”, a povestit Trokhymets.

Impreuna cu alti trei colegi au mers sub focul inamic pentru a recupera trupul neinsufletit al unui camarad care si-a pierdut viata in timpul bataliilor crancene de la Bahmut.

„Doi dintre noi l-au scos, al treilea ne-a acoperit pentru a nu fi impuscati in spate”, a mai spus soldatul ucrainean.

„Nu ma intelegeti gresit, nu reusim intotdeauna sa luam si cadavrele, pentru ca intensitatea luptelor este nebuna. In aceste batalii, am suferit pierderi, dar am ucis un numar urias de inamici. Asa ca vom invinge cu siguranta”, a mai precizat Trokhymets.

Bahmut rezista

Fortele ucrainene din afara orasului disputat Bahmut din estul Ucrainei reusesc sa tina unitatile ruse la distanta, astfel ca munitii, alimente, echipamente si medicamente pot fi livrate aparatorilor, a anuntat armata ucraineana sambata, informeaza Reuters.

De asemenea, in cel mai recent raport al sau privind pagubele grele pe care le-a provocat inamicului, armata ucraineana sustine ca a ucis 193 de rusi si a ranit alti 199 in timpul luptelor de vineri.

Rusia a facut din capturarea orasului Bahmut o prioritate a strategiei sale pentru preluarea controlului asupra regiunii industriale Donbas din estul Ucrainei. Orasul a fost in mare parte distrus in luptele care dureaza luni de zile, timp in care Rusia a lansat asalturi repetate.

„Reusim sa livram munitiile, hrana, echipamentele si medicamentele necesare spre Bahmut. De asemenea, reusim sa scoatem ranitii nostri din oras”, a declarat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene Serhii Cerevatii la postul de televiziune ICTV.

Potrivit lui Cerevatii, trupele de recunoastere si contra-artileria armatei ucrainene ajuta sa fie mentinute deschise unele drumuri spre oras. Alaturi de pagubele grele provocate inamicului, fortele pro-Kiev au doborat doua drone si au distrus cinci depozite de munitii ale acestuia, vineri, a adaugat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene.

Aceste informatii nu au putut fi verificate din surse independente, precizeaza Reuters.

Duminica trecuta, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anuntat ca trupele ruse au inregistrat mai mult de 1.100 de morti in mai putin de o saptamana de lupte in si langa orasul Bahmut.