Turcia a oprit temporar tranzitul de nave prin stramtoarea Bosfor dupa ce un cargobot venind din Ucraina incarcat cu 13.000 de tone de mazare a esuat in Stramtoarea Bosfor, relateaza agentiile dpa si Reuters, citate de Agerpres, scrie hotnews.ro

Publicat:16.01.2023, 13:02

Traficul prin stramtoarea care face legatura intre Marea Neagra si Marea Mediterana a fost oprit temporar, dar nu au fost raportate pagube, potrivit autoritatilor turce.

Centrul Comun de Coordonare (JCC), care supervizeaza exporturile de cereale din Ucraina, a indicat in weekend ca nava, plecata din portul Pivdenii, are ca destinatie portul turc Mersin.

Potrivit agentiei de transport maritim Tribeca, cargoul inregistrat sub pavilionul statului Palau se afla luni la Acarburnu, la capatul de nord al stramtorii.

Biroul guvernatorului din Istanbul a declarat ca nava a esuat foarte aproape de districtul Beykoz in cursul diminetii din cauza unei probleme cu carma.

Ucraina isi exporta cerealele prin stramtoarea Bosfor

Ucraina si-a reluat exporturile de produse agricole pe mare incepand cu luna iulie a anului trecut dupa incheierea unui acord mediat international pentru a pune capat blocadei rusesti asupra porturilor sale.

La sfarsitul lunii octombrie Rusia a anuntat ca isi suspenda participarea la acord din cauza atacurilor ucrainene asupra flotei sale ancorate la Sevastopol, insa a revenit asupra deciziei dupa cateva zile, afirmand ca a primit „garantii suficiente” din partea Kievului.

Stramtoarea Bosfor este una dintre cele mai importante din lume, legand Marea Neagra de stramtoarea Dardanele prin care navele ajung apoi in Marea Egee si de acolo in Mediterana.

Un alt cargou care transporta cereale din Ucraina spre China a esuat acum o saptamana in Canalul Suez, unde autoritatile au reusit ranfluarea sa.