Turcia va inchide accesul la stramtorile Bosfor si Dardanele pentru navele ruse. Solicitarea a venit acum doua zile din partea Ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar.

Publicat:26.02.2022, 16:17

Presedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a venit cu un mesaj de multumire pe canalul sau de Twitter.

"Ii multumesc prietenului meu, domnule presedinte al Turciei, Recep Erdogan si oamenilor din Turcia pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de razboi ruse in Marea Neagra si sprijinul militar si umanitar semnificativ pentru Ucraina sunt extrem de importante astazi. Oamenii din Ucraina nu vor uita niciodata asta!"

Rusia spune ca nu a fost notificata

Rusia a declarat ca nu a primit nicio notificare oficiala privind blocarea accesului in Marea Neagra, scrie The Guardian, preluand agentia rusa Interfax.

Probabil tweet-ul lui Volodimir Zelenski a fost mai degraba o chemare la actiune catre Turcia, decat o confirmare a unei decizii deja luate, mai precizeaza Guardian.

Cu doar o zi inainte, vineri, Turcia anuntase ca nu poate opri navele de razboi rusesti care intra in Marea Neagra prin stramtorile sale, asa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact international care permite navelor sa se intoarca la baza lor de origine, a declarat vineri ministrul de externe turc.

Conform Conventiei de la Montreux din 1936, Turcia detine controlul asupra stramtorilor si poate limita trecerea navelor de razboi in timpul razboiului sau daca este amenintata, dar cererea venita de la Kiev a pus guvernul de la Ankara intr-o pozitie dificila, deoarece acesta incearca sa isi gestioneze angajamentele occidentale si legaturile stranse cu Rusia.

Acum doua zile, ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar a cerut dela Turcia sa inchida stramtorile Bosfor si Dardanele pentru navele ruse si vrea sanctiuni impotriva Moscovei, dupa ce Rusia a lansat un atac aerian si terestru asupra tarii vecine.