Ucraina va produce in acest an mii de drone cu raza lunga de actiune capabile de lovituri in adancime pe teritoriul Rusiei si are deja zece companii producatoare de drone capabile sa ajunga la Moscova si Sankt Petersburg, a anuntat luni ministrul ucrainean al digitalizarii Mihailo Fedorov, potrivit hotnews.ro.

Publicat:12.02.2024, 17:31

Fedorov s-a referit intr-un interviu pentru agentia de presa britanica la sectorul ucrainean producator de drone de razboi, in urma valului de atacuri ucrainene cu drone asupra unor instalatii petroliere ruse in ultimele saptamani.

„Categoria dronelor-kamikaze cu raza lunga este in crestere, cu o raza de 300, 500, 700 si 1.000 de kilometri. Acum doi ani, aceasta categorie nu exista deloc'', a declarat ministrul ucrainean.

In varsta de 33 de ani, Mihailo Fedorov se afla in centrul eforturilor Ucrainei de incurajare a startup-urilor militare private de a inova si de a consolida industria dronelor, in contextul continuarii razboiului nejustificat si neprovocat lansat de Rusia in februarie 2022 impotriva tarii vecine.

Potrivit lui Fedorov, valul recent de atacuri asupra unor obiective petroliere rusesti reflecta progresele inregistrate de guvern pentru liberalizarea rapida a pietei dronelor si pentru sporirea finantarii in aceasta privinta.

Granturi de aproximativ 2,5 milioane de dolari au fost alocate startup-urilor de tehnologii militare prin intermediul initiativei BRAVE1 lansate de guvernul de la Kiev anul trecut, valoare ce ar urma sa sporeasca de zece ori in acest an, a explicat el.

„Ne vom lupta pentru a spori finantarea si mai mult'', a adaugat demnitarul ucrainean.

Spre deosebire de Rusia, unde productia de drone este dominata de stat, marea majoritate a producatorilor de drone din Ucraina sunt privati. Fedorov a mentionat ca doar una din 10 companii ale caror drone pot ajunge in regiunile Moscova sau Sankt Petersburg este de stat.

Incepand din primul an al razboiului din Ucraina, Rusia a folosit mii de drone iraniene Shahed, cu raza lunga, ce zboara catre tinta si detoneaza incarcatura la impact.

Anul trecut, au fost contractate 300.000 de drone de catre guvernul ucrainean

Nivelul productiei si livrarile de drone ucrainene au sporit de peste 120 de ori in 2023, potrivit lui Mihailo Fedorov.

Per total, peste 300.000 de drone, de diferite tipuri, au fost contractate anul trecut de guvernul ucrainean, dintre care cel putin 100.000 au fost trimise pe front, a explicat ministrul ucrainean, care a precizat ca cifrele nu acopera livrarile voluntare, ce au o ''contributie semnificativa''.

„Am eliminat taxele pe componentele UAV (vehicul aerian fara pilot), am simplificat procedura de contractare si procedura de dezafectare”, a spus el.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.