Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura a anuntat miercuri ca a desemnat centrul istoric al Odesei, un oras-port ucrainean, drept sit al Patrimoniului Mondial in Pericol, relateaza Reuters, transmite hotnews.ro

Publicat:25.01.2023, 18:47

Statutul, acordat de o reuniune a UNESCO la Paris, ar putea ajuta la protejarea mostenirii culturale a Odesei, care a fost amenintata de la invadarea Ucrainei de catre Rusia si va permite accesul la ajutor financiar si tehnic international.

Odesa a fost bombardata de mai multe ori de Rusia de la invazia sa in Ucraina, pe 24 februarie 2022.

In iulie 2022, o parte din acoperisul mare de sticla si ferestrele Muzeului de Arte Frumoase din Odesa, inaugurat in 1899, au fost distruse.

Ministrul ucrainean al Culturii si Informatiei, Oleksandr Tkacenko, a fost primit in august 2022 de directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, la sediul general din Paris al acestei organizatii si a anuntat ca Ucraina va cere aceasta inscriere a centrului istoric din Odesa, care este deja "recunoscut si clasat la nivel national".

"Odesa este in pericol in acest moment; constatam bombardamente frecvente", a declarat atunci el pentru AFP, potrivit Agerpres.

"Daca inchideti ochii si va imaginati cartiere din Paris, Nisa si Marsilia, atunci va puteti imagina si Odesa, care este un oras costier si a carui arhitectura este majoritar originara din Franta si Italia. Planul centrului istoric este cu adevarat unic si foarte european, cu numeroase bulevarde inconjurate de arbori si numeroase monumente care omagiaza istoria Ucrainei", a continuat ministrul Culturii din aceasta tara.

Odesa, un oras portuar la Marea Neagra, celebru mai ales pentru scarile sale monumentale, este si un port strategic in actualul conflict armat, fiind bombardat de mai multe ori de fortele militare ruse.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.