Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a impus sanctiuni impotriva unuia dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ucraina si a 9 preoti asociati cu Biserica Ortodoxa Rusa, blocand activele lor pentru 5 ani, anunta Reuters, transmite hotnews.ro

Publicat:25.01.2023, 16:59

Mutarea reprezinta ultima dintr-o serie de masuri luate de Kiev impotriva Bisericii Ortdoxe Ruse ca urmare a sustinerii puternice acordate de aceasta invaziei declansate de Vladimir Putin in februarie anul trecut.

Un decret publicat pe site-ul presedintiei ucrainene anunta ca sanctiuni au fost impuse impotriva lui Vadim Novinski, a carui avere era estimata la intre 1,3 si 3,5 miliarde de dolari inainte de izbucnirea razboiului.

Novinski, despre care se crede ca se afla in Germania, are afaceri in sectorul energetic si al productiei de otel. El detine de asemenea titlul de diacon si a sponsorizat ramura Bisericii Ortdoxe Ucrainene care a fost loiala Moscovei timp de ani de zile.

Pe lista de sanctiuni a Kievului au fost inclusi de asemenea Pavel Lebed, vicarul manastirii Lavra Pecerska din Kiev, si alti ierarhi cu rang inalt ce apartin unor parohii din estul si sudul tarii, locurile unde se duc principalele lupte impotriva fortelor de invazie rusesti, precum si din Crimeea, regiune anexata ilegal de Rusia in 2014.

Autoritatile ucrainene au efectuat in ultimele luni perchezitii la mai multe biserici si manastiri ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene care este loiala Moscovei, acuzand ca acestea sustin „genocidul” comis de fortele rusesti sub pretextul religiei.

Mai devreme in cursul acestei saptamani sanctiuni asemanatoare au fost impuse impotriva a 22 de rusi ce au legaturi cu Biserica Ortdoxa de la Moscova.

Oficial, Biserica Ortodoxa Ucraineana si-a declarat independenta deplina fata de Rusia la sfarsitul lunii mai a anului trecut insa serviciile de securitate de la Kiev acuza ca numerosi clerici ai sai continua sa distribuie propaganda sau mesaje pro-ruse.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.