Imediat ce a aterizat la New York, presedintele Volodimir Zelenski s-a dus direct de la aeroport la spitalul unde soldatii ucraineni raniti grav sunt tratati pentru amputatii. Aceasta vizita a fost pastrata in secret si au fost luate masuri stricte de securitate.

Publicat:19.09.2023, 20:28

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat la New York pentru a se adresa Adunarii Generale a ONU, a vizitat militari ucraineni grav raniti, care au beneficiat de proteze si trateaza Spitalul Universitar din Staten Island. 

Aceasta vizita a fost pastrata secreta. Zelenski a discutat cu fiecare militar in parte, majoritatea avand mainile sau picioarele amputate si le-a cerut sa se intoarca in Ucraina pentru a invinge Rusia.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI:„Vreau sa va multumesc pentru ce faceti, ce ati facut si ce veti face pentru tara noastra, aparand granitele noastre. De asemenea, vreau sa le multumesc si medicilor. Va multumesc!”

Zelenski a vizitat si sala de recuperare, echipata cu numeroase aparate medicale si sportive si i-a salutat pe militarii sai, care faceau exercitii pentru a putea merge din nou sau a ridica greutati cu noile lor proteze de picioare sau maini.

„-Deja totul e bine. Deja pot sa merg.
-Poti sa mergi pana acasa?
-Inca nu stiu. Inca mai este nevoie de timp, dar sunt decis sa revin acasa.”

Zelenski a inmamat medalii si decoratii fiecarui militar, unul dintre ei vizibil slabit, intr-un scaun cu rotile.

„-Serghei, multumesc pentru serviciu!
-Slujesc poporul ucrainean ! 
-Va multumesc, domnule presedinte!”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru prima data va lua cuvantul in plenul Adunarii Generale a ONU. 

In urma cu un an, el a fost autorizat in mod exceptional sa intervina prin intermediul un mesaj video. Maine  el va fi prezent de asemenea si la o reuniune speciala a Consiliului de Securitate. Dupa cum a scris Politico, Zelenski va urmari doua obiective la New York: sa obtina sprijin pentru „formula de pace” propusa si sa gaseasca o solutie la criza securitatii alimentare. Dupa New York, el se va deplasa la Washington, unde este asteptat sa se intalneasca joi cu presedintele american Joe Biden si cu membri ai Congresului.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.