Cheia pentru apararea Ucrainei impotriva Rusiei este acum numarul tancurilor care vor fi livrate si viteza cu care vor fi trimise, a declarat miercuri presedintele Volodimir Zelenski, relateaza Reuters. Totodata, Zelenski a spus care este „visul” sau, dupa ce SUA si Germania au promis tancuri grele, transmite hotnews.ro

Ultimul update: 26.01.2023, 08:03 Publicat:26.01.2023, 08:02

In discursul sau video de noapte, Zelenski a mai spus ca a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si a cerut furnizarea de avioane si cu rachete cu raza lunga de actiune, care sa se adauge angajamentelor Statelor Unite si Germaniei de a furniza tancuri de lupta avansate.

"Cheia este acum viteza si numarul. Viteza in pregatirea fortelor noastre, viteza in furnizarea de tancuri Ucrainei. Numarul tancurilor", a spus Zelenski.

„Trebuie sa formam o astfel de forta de tancuri, o astfel de forta de libertate incat, dupa ce vor lovi, tirania sa nu se mai ridice niciodata”.

Zelenski spune ca urmatorul „vis” vizeaza avioanele si rachetele de raza lunga
Rusia, care a invadat in urma cu 11 luni tara sa vecina, Ucraina, in ceea ce a numit o „operatie militara speciala” pentru a proteja securitatea Rusiei, a condamnat decizia privind furnizarea de tancuri ca fiind drept o provocare periculoasa.

Zelenski s-a referit la conversatia sa cu Stoltenberg spunand ca „trebuie facute progrese in alte aspecte ale cooperarii noastre in domeniul apararii”, si anume rachete cu raza lunga de actiune, artilerie si avioane pentru Ucraina.

"Acesta este un vis. Si este o misiune. O sarcina importanta pentru noi toti", a spus Zelenski.

De altfel, ministrul Apararii Oleksii Reznikov a declarat anterior ca pe „lista de dorinte” se afla avioanele de lupta, desi prima prioritate a guvernului sau sunt sistemele de aparare antiaeriana.

Iurii Sak, consilier al ministrului Apararii Oleksii Reznikov, a declarat pentru Reuters ca Ucraina ar vrea avioane de a patra generatie, cum ar fi F-16.

Reamintim ca presedintele Joe Biden a anuntat miercuri ca SUA vor trimite 31 de tancuri M1 Abrams in Ucraina, ca parte a unui efort mai amplu din partea aliatilor europeni.

Declaratiile lui Biden au venit dupa ce Germania a declarat ca va furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei, depasind temerile legate de trimiterea de armament greu pe care Kievul le considera esentiale pentru a invinge invazia Rusiei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.