Locuitorii municipiului Chișinău ar putea plăti cu aproape 40% mai mult pentru apă. Întreprinderea Apă Canal a transmis către ANRE o solicitare de ajustare a tarifului mediu la apă. Așadar, dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică acceptă cererea, consumatorii ar putea plăti peste 22 lei pentru un metru cub de apă, cu aproape 7 lei mai mult față de cât plătesc în prezent.

Publicat:10.06.2024, 13:41

Irina GUTNIC, VICEPRIMAR AL CAPITALEI:  „Solicitarea de ajustare a tarifului este în strictă conformitate cu cadrul legal, or operatorul are obligativitatea în fiecare semestru să prezinte toate calculele și toate cifrele pe cheltuielile suportate de către operator, pentru ca regulatorul să intervină și să verifice aceste cifre și să decidă ajustarea sau ne ajustarea tarifului.”

Cei de la Apă Canal Chișinău au argumentat cererea lor transmisă la Agenția Națională de Reglementare în Energetică prin faptul că întreprinderea nu își poate acoperi cheltuielile pentru întrețineri și salarizare a angajaților, deficitul creat fiind de aproape 3 milioane de lei.

Irina GUTNIC, VICEPRIMAR AL CAPITALEI: „La începutul anului 2024 s-a modificat salariul minim și mediu pe economie, respectiv salarizarea a suferit modificări.”

Astfel, Apă Canal a solicitat un tarif mediu de puțin peste 22 de lei pentru un metru cub de apă, ceea ce reprezintă o creștere de 37,6% față de tariful actual, care este de 15 lei și 30 de bani.

TARIFE APĂ

CERUT – 22,22 LEI

PREZENT – 15,30 LEI

Ultima majorare cu peste 40 la sută a tarifului a avut loc la începutul anului trecut.