Aproape o treime din deputatii noului Parlament n-au scos niciun cuvant in primele 100 de zile de cand si-au ocupat fotoliile. I-am identificat pe tacutii din Legislativ cu ajutorul unui programator, care a analizat toate stenogramele sedintelor. Este vorba despre 6 deputati din blocul Comunistilor si Socialistilor, 19 de la PAS si Ilan Sor, care nu a fost prezent la nicio sedinta. 

Publicat:05.12.2021, 15:00

“-Dolinta!

-Impotriva?

-Ala Alexeevna, pofta mare, dar noi mai avem 5-10 minute, va rog…

-Scuze, scuze.

-Ala Alexeevna, stingeti macar camera, poate… Multumesc.”

Asa s-a facut remarcata deputata Blocului Comunistilor si Socialistilor, Ala Dolinta in legislativul trecut. In sala plenului, in mandatul precedent, la fel ca si acum aceasta nu a scos niciun cuvant. Socialista tace si in fata jurnalistilor.

„- Doamna Dolinta, buna ziua. Puteti sa ne acordati un minut?...”

Conform studiului realizat de programatorul Constantin Copaceanu, Dolinta mai are inca 5 colegi care nu au facut nici o declaratie in cele 100 de zile de activitate a Parlamentului. 

DEPUTATI AI BCS CARE AU TACUT:

Beleacova Elena

Gagauz Fiodor

Muduc Valeriu

Nigai Veaceslav

Tatarli Chiril

Rusol Nicolai

Aproape toti ne-au intors spatele cand i-am intrebat de ce.

Iar altii s-au incurcat in declaratii.

Nicolae RUSOL, DEPUTAT BCS:„- De ce inca nu ati reusit sa spuneti nimic in cele 100 de zile de activitate ale Parlamentului? 

- Pai, atunci multi sunt cei care au vorbit. 

- Dar dumnevoastra de ce inca nu ati reusit sa vorbiti nimic in Parlament? 

- Nu, de ce? Eu vorbesc. 

- Dar cum se explica faptul ca discursul dumneavoastra nu este in stenograma Parlamentului?

- Eu nu am vorbit, intr-adevar!”

Colegii mai vorbareti insa le-au sarit in ajutor.

Corneliu FURCULITA, DEPUTAT BCS:„Ne vom stradui ca toti colegii sa fie activi si evident ca toti vor vorbi, toti vor lua cuvantul. Vedem ca si in partea opusa sunt deputati care niciodata nu s-au exprimat, niciodata nu au vorbit, dar asta nu inseamna ca ei nu sunt activi.”

Cei mai multi deputati tacuti sunt la PAS-19.

Agheorghiesei Gheorghe

Barda Viorel

Calinici Ana 

Cazacu Victoria

Cojocari Evghenia

Davidovici Natalia 

Gavrouc Vitali 

Gonta Maria

Ichim Gheorghe

Iurcu Dorel

Jacot Vitalie

Morozova Marina

Soimaru Vasile

Spac Ion

Pancu Maria

Pasat Iurie

Popa Boris

Trubca Alexandr

Voloh Larisa

Unii dintre ei spun ca nu au avut timp sa vorbeasca deoarece au venit in Parlament mai tarziu dupa ce unii deputati au plecat in Guvern.

Ana CALINICI, DEPUTAT PAS:„- De ce inca nu ati reusit sa spuneti nimic in acest legislativ?

- Mandatul meu a inceput la 21 septembrie, cand a fost validat, chiar maine am o conferinta de presa va rog sa o urmariti si asta este.”

Vitalie GAVRUC, DEPUTAT PAS:„De fapt nu cred ca trebuie sa ma raportez la luarile de cuvant, cu atat mai mult ca sunt in functie de o luna si jumatate, deci am intrat in Parlament pe 19 octombrie.” 

Vitalie JACOT, DEPUTAT PAS:„Nu neaparat sa fii vocal, ca sa fii efectiv, din cate inteleg eu. Si in curand ma veti auzi in Parlament, credeti-ma.”

Maria GONTA, DEPUTAT PAS:„Niciodata nu-i tarziu. Asta o sa fie in continuare cu multa indrezneala si curaj.”

Vasile SOIMARU, DEPUTAT PAS:„Nu-i adevarat, cred ca de vreo trei ori am vorbit, dar de pe loc, dar nu de la tribuna centrala.”

Presedintele interimar Igor Grosu are o explicatie de ce nu sunt vocali toti deputatii PAS- deoarece sunt prea multi, spune acesta.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:"Еu trebuie sa mentin un echilibru, ca daca ii las pe ai mei sa vorbeasca cand apasa microfonul, o sa-mi sara in cap opozitia ca ei sunt mai putini. Dar, o sa aiba timp suficient sa se manifeste. Totul la timpul sau.”


Tacut dar si nevazut este si Ilan Sor, care nu a fost prezent la nici o sedinta a noului Parlament si a fost lipsit de salariu de deputat. In Legislativul trecut a fost o singura data. Sor a plecat din tara in vara lui 2019, cand PD a cedat puterea. Dat in cautare internationala pentru fraude de proportii la BEM, Sor evita sa spuna unde se afla de fiecare data cand este intrebat.