Curatenie inaintea sarbatorilor pascale se face nu doar in gospodarii, dar si la locurile de veci ale raposatilor. Astazi, cimitirul Sfantul Lazar din capitala misuna cu oameni care dadeau cu matura, sau improspatau stratul de vopsea de pe morminte. Acestia spun ca Pastele e sarbatoare nu doar pentru cei vii, dar si pentru morti, asa ca ordine trebuie sa fie peste tot.

Publicat:24.04.2019, 20:41

Pe matusa Uliana am intalnit-o la cimitirul Sfantul Lazar din capitala exact cand voia sa-si ia torba cu unelte si sa porneasca spre casa. S-a apucat de treaba de la 8 dimineata si a scos-o in capat abia pe la ora 16.

”Am spalat, era colb, am scos iarba. Gata ma duc acasa, am terminat.”

Spune ca Pastele este sarbatoare nu doar pentru cei vii, dar si pentru cei morti, asa ca si in cimitire trebuie sa fie curat luna.

”Vin rude in ziua de Pasti si la mine e curat, bine, frumos.”

Pentru ca sezonul de curatenie a fost declarat deschis, in cimitir azi nu mai era liniste asa cum e de obicei.

"Vopsea, perie, dam masa, ne pregatim de Pasti."

“Si matura, si apa, si flori.”

Oamenii au sadit la morminte flori vii, pentru care spun ca au platit sume frumusele. Aceasta femeie ne-a spus ca a cheltuit pentru trei tufe de garoafe 150 de lei.

”Am sadit garoafe, le-am cumparat de la piata. Scumpe, 50 de lei o planta.”

Iar ca lucru sa mearga struna, in desaga, oamenii si-au luat si o sticla cu vin.

”Am luat cate 100 de grame, niste mancare, sa bem pentru linistea sufletelor moarte. Niste salam, ridiche, ceapa si o sticla cu vin.”

Aceasta perioada este una extrem de favorabila pentru comerciantii de flori de la portile cimitirelor. Chiar si asa, acestia se plang ca nu prea au cumparatori.

“Lalele, clopotei, lacramioare, trandafiri, de tot felul. Ca in fiecare an nu s-au scumpit. -Cum sunt vanzarile? -Nu prea, lumea a plecat peste hotare si cam putina, vin mai mult batrani si cauta mai ieftin.”

Pastele Baljinilor este sarbatorit la o saptamana de la Paste.