Veaceslav Platon ar fi fost adus in instanta la prima sedinta in cel de-al treilea dosar. Mai multi mascati au inconjurat Judecatoria Buiucani. Sedinta a inceput la 14:30.

Publicat:30.05.2019, 14:47

Politistii spun ca Platon s-ar afla deja in sala, insa nimeni nu a vazut pe unde a fost adus.

Omul de afaceri este acuzat de frauda legata de furtul miliardului din trei banci din Republica Moldova, iar principalul martor ar fi, ca si in celelalte dosare, Ilan Sor.

Noile acuzatii impotriva lui Platon se bazeaza pe marturia lui Sor, care a declarat ca a luat si a emis imprumuturi bancare la cererea lui Platon, care l-ar fi indus in eroare.

Protrivit materialelor pe caz, Platon, folosindu-se de influenta pe care o detinea la conducerea Moldindconbank (MICB), l-ar fi convins pe Ilan Sor sa ia credite de la MICB pentru companiile Biro media, Univet Invest, Contrade, Molint, Talnes, Lavima Impex, conduse de Sor. Creditele, in valoare totala de 23.410.984 dolari, 43, au fost emise in perioada 23 decembrie 2013-30 aprilie 2014.

Procurorii sustin ca Platon ar fi asigurat eliberarea acestor credite, printr-o intelegere cu vicepresedintele MICB, Vitalie Grozoi.

Avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Cretu, care a fost condamnat in absenta la sase ani de inchisoare in iulie 2018 pentru trafic de influenta, se afla peste hotare si continua sa studieze extractele bancare care demonstreaza miscarea banilor retrasi de la trei banci din Moldova.

Ion Cretu sustine ca creditele MICB, pe care, potrivit anchetatorilor, Sor le-a primit pentru Platon, companiile acestuia le-ar fi folosit, de fapt, pentru nevoile sale personale. Garantia pentru aceste imprumuturi, potrivit avocatului, au fost activele lui Sor si casa sotiei sale, Jasmine, in Rusia, care ulterior a fost trecuta pe numele tatalui ei.

Potrivit avocatului, procuratura ar ignora declaratiile bancare potrivit carora Ilan Sor ar fi beneficiarul banilor de furtul in care este invinuit Platon.

In 2017, Veceaslav Platon a fost condamnat la 18 ani de inchisoare pentru escrocherie si spalare de bani in proportii deosebit de mari in dosarul BEM. Ulterior el s-a mai ales cu o pedeapsa de 12 ani de inchisoare pentru escrocherie si spalare de bani.

Ilan Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spalat apoi prin firme off-shore.

El se declara nevinovat. Fostul primar de Orhei, de curand deputat in parlamentul RM, se afla in libertate pana cand se va pronunta Curtea de Apel Cahul, acolo unde se tot amana sedintele.