Tablou de iarna in muntii din Romania. In unele regiuni a nins abundent, iar zapada s-a depus intr-un strat de 30 de centimetri. Din cauza vantului puternic si a aerului rece, temperatura resimtita a fost de minus zece grade. In aceste conditii drumarii sunt in alerta.

Publicat:07.05.2019, 21:34

Valdeasa, la 1400 de metri altitudine, ninge viscolit."

In judetul Cluj, in muntii Vladeasa, ninge de ore bune, iar stratul de zapada e deja consistent. La 1400 de metri altitudine vantul bate in rafale puternice, de peste 40 de kilometri pe ora, ceea ce face ca temperatura resimtita sa fie si de -10 grade Celsius. A nins noaptea trecuta si in Pasul Tihuta din judetul Bistrita Nasaud. Chiar daca zapada nu s-a asternut pe sosele, in gospodariile oamenilor totul este alb.

„- Pentru cine faceti poze? 

- Pentru ai mei de acasa, sotia, copiii, fetele, sa ma vada. 

- Si o sa va creada ca a nins?

- Da

- A nins ceva.

- Da. 

- Cam cati centimetri ar fi?

- Ar trebui sa fie vreo 5-6 centimetri.” 

Ninge de aseara in mai multe localitati din Maramures, iar zapada este si aici de-o palma, insa deocamdata nu a cauzat probleme soferilor. Drumarii sunt pregatiti sa intervina. Si turistii ajunsi in Bucovina s-au trezit de dimineata in plina iarna. De la geamurile pensiunilor, peisajul pare de Craciun. 

„Iata astazi, 7 mai, aici in Bucovina, dupa cum vedeti, a venit iarna.”

E iarna in toata puterea cuvantului si pe culmile Bucegilor, unde peste noapte s-au asternut 30 de cm de zapada. La varful Omu sunt -6 grade Celsius, iar vantul bate cu putere. In Fagaras, la 2000 de metri altitudine, salvamontistii au filmat un strat de zapada de peste 10 cm. Iar in satele de pe culoarul Rucar Bran fulguieste.