Dupa ce anul trecut, de Ziua Independentei, a fost luata pe sus pentru ca Igor Dodon sa depuna flori alaturi de democrati, astazi, Maia Sandu a participat la ceremonie cot la cot cu presedintele. Dupa partea oficiala, prim-ministrul a plecat in graba, fara sa le spuna un cuvant colegilor din alianta. Seful statului a incercat sa o opreasca, dar zadarnic.

Publicat:27.08.2019, 17:00

La prima ora a zilei, mai marii statului au venit sa depuna flori la monumentul “Maica indurerata”, de la complexul “Eternitate”. Inceputul solemn a fost intrerupt de un incident. Un militar era gata sa se prabuseasca.

“Nimic deosebit. - Ce a patit baiatul? -S-a simtit rau.”

Dupa momentul protocolar, Igor Dodon si fosta sa colega de partid, Zinaida Greceanii s-au retras in asteptarea Maiei Sandu, care urma sa se alature pentru declaratii. Premierul a ales sa plece.

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “O sa dam declaratii cu alte ocazii, atunci cand o sa vorbim de reforma justitiei si alte reforme.”

Igor Dodon a insistat sa o opreasca.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Vreau sa vedem cum mergem mai departe in agenda. Doar asta.

Mai tarziu, presedintele ne-a explicat aceasta nesincronizare.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Eu cred ca nu trebuie sa luam pe cineva de manuta, cine a dorit a venit.”

Astazi, se implineste exact un an de cand membrii PAS, PPDA si PLDM protestau in fata monumentului lui Stefan cel Mare de unde au fost ridicati fortat de politisti pentru ca oficialii, printre care Igor Dodon, de rand cu democratii Pavel Filip si Andrian Candu, sa depuna flori de dimineata.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Nu presedintele era responsabil de activitatea Minsiterului de Interne.”

Alexandru SLUSARI, VICEPRESEDINTELE PARLAMENTULUI: ”Eu cred ca presedintele urmeaza sa aminteasca ce s-o petrecut dupa asta si cum impreuna cu Candu si Filip au depus flori imediat dupa ce am fost ridicati, sa fie lectie si pentru dansul.”

Liviu VOVC, DEPUTAT PPDA: “Ziua de astazi e o dovada ca daca suntem uniti si daca nu cedam, atunci visul se poate realiza. - Visul de a deveni deputat? - Nu, visul ca tara noastra sa devina libera.”

Aici, surpriza. Membrii comunitatii Occupy Guguta au venit cu pancarte sa le aminteasca demnitarilor despre promisiunile facute.

“Actualei coalitii de guvernare care au promis demararea procesului de dezoligarhizare.”

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:“Am vazut ca este un protest. Eu chiar am citit o buna parte din pancarte. 70-80% din pancarte sunt de acord.” 

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Eu cred ca pancartul trebuia sa scrie asta nu este depolitizare, pentru ca dezoligarhizarea se intampla.”

La monumentul lui Stefan cel Mare au venit zeci de oficiali, ambasadori si fosti deputati.

Tudor DELIU, LIDER PLDM: “Declaratia de Independenta este documentul care confirma, insa realitatea e cu totul alta.”

Marian LUPU, PRESEDINTELE CURTII DE CONTURI: “Moldova este si va fi a nepotilor, stranepotilor. La multi ani, Republica Moldova.”

Acum 28 de ani, Moldova isi proclama independenta fata de Uniunea Sovietica.

”Eu nu vreau ca inca 28 de ani sa fie asa un regim ca acum, au pus cumatri, neamuri la conducere si vor sa faca din tara asta, tara proslavita.”