Singurul politician din Moldova care a candidat la europarlamentare, Iurie Leanca nu a obtinut mandat de deputat european. Partidul pe listele caruia a concurat a luat doar doua mandate, iar liderul PPEM era pe locul patru in lista. In schimb, Traian Basescu si Eugen Tomac, care si-au facut campanie la Chisinau, au obtinut fotolii in Parlamentul de la Bruxelles.

Publicat:27.05.2019, 22:41

Impartire in functie de partide nationale si grupuri politice: 2019-2024, Romania - Rezultate provizorii

Partide nationale      Locuri

PNL               10

PSD              8

Alianta USR/PLUS       8

Pro Romania           2

UDMR              2

PMP               2

ALDE              0

Alte partide          0

sursa: rezultate-alegeri.eu

Potrivit rezultatelor provizorii, afisate de site-ul parlamentului european, in legislativul comunitatii UE ar intra sase partide din Romania. Cele mai multe locuri le-ar lua PNL-ul, urmat de formatiunea lui Liviu Dragnea, apoi de Alianta USR-PLUS, condusa de Dacian Ciolos. Ex-premierul roman e cap de lista si obtine un mandat de europarlamentar, alaturi de alti sapte colegi de ai sai. PRO Romania, partid pe lista caruia a candidat politicianul din Moldova, Iurie Leanca, a obtinut doar doua fotolii. Cum Leanca este al patrulea in ordinea celor care pot aspira la un mandat de eurodeputat, iar Victor Ponta, primul de pe lista, a anuntat ca se retrage, respectiv, doar Corina Cretu si Mihai Tudose se aleg cu un loc Parlamentul european. Totusi, liderul PPEM ar avea sanse sa obtina un mandat, daca unul din cei doi se retrage in favoarea lui. Leanca nu a vrut deocamdata sa comenteze rezultatele preliminare. Uniunea Democrata Maghiara din Romania castiga alte doua locuri, iar PMP inca doua. Acest lucru inseamna ca fostul presedinte roman, Traian Basescu, si deputatul roman, Eugen Tomac, la fel, obtin cate un fotoliu in legislativul UE. 

Eugen TOMAC, PRESEDINTE PMP: “Le multumesc tuturor cetatenilor romani din RM, care, din nou, ne-au dat votul, pentru ca este un vot cu o incarcatura simbolica aparte si il vom pretui si respecta./ Este un rezultat bun in conditiile in care foarte putine partide mici din Romania au trecut testul acestor alegeri.“

Niciun candidat independent nu a luat suficiente voturi ca sa treaca de pragul necesar, printre ei, unionistul George Simion. In total, pentru Romania au fost alocate 32 de locuri in Parlamentul European, din numarul total de 751. Daca Marea Britanie se retrage din Uniune, atunci tara vecina se va mai alege cu inca un fotoliu. Un mandat de eurodeputat inseamna nu doar notorietate, dar si o leafa pe masura. Salariul net lunar se ridica la 6 mii 800 de euro. Pe langa asta, parlamentarul UE primeste o serie de indemnizatii, de la cele pentru cheltuieli generale – alte 4500 de euro lunar, plus cheltuieli de deplasare, printre care, doar diurna se ridica la 320 de euro. Alesii au un mandat de 5 ani, adica pana in 2024.