A inceput marele transfer de pachete cu banatati de sarbatori. Moldovenii care muncesc peste hotare trimit colete pline cu de toate. Iar cei care au rude in strainatate, incearca sa le mai aline dorul de casa, asa ca le trimit si ei pachete cu bucate traditionale moldovenesti.

Publicat:23.04.2019, 19:05

Inainte de Paste, microbuzele care ajung de peste hotare sunt doldora de colete. Cei care le primesc spun ca rudele care muncesc peste hotare pun de toate in ele, pentru ca stiu ca, acasa, salariile sunt mici.

“Din Italia, nepoata mi-a trimis, mi-a trimis de Paste, de Pastele Blajinilor stiu ca mi-a trimis. Mi-a trimis bomboane, Pasca dea lor.”

Ani la rand, Elena petrece sarbatorile fara copii. Acestia, insa, au grija sa-i trimita de toate.

“Un cos, dulciuri, biscuiti mi-a trimis fata pentru ca am diabet zaharat, dovlecei. Asa biscuiti nu sunt in Moldova.”

Si cum microbuzele care vin in aceste zile de peste hotare sunt multe si pline de pachete cu banatati, unii s-au incurcat si cu greu si-au gasit coletul.

“Eu caut si nu gasesc. Vreau sa primesc din Italia si nu gasesc microbuzul.”

Iar inapoi, microbuzele nu se intorc goale. Aceasta femeie a cumparat branza de oi, a taiat cateva pasari din gospodoria sa si le-a pus intr-o geanta, pe care a umplut-o si cu mult... dor. Coletul va ajunge la cei doi copii ai sai, stabiliti in Spania.

Elena COBZARU: “Le trimitem cate ceva de Paste, sa se bucure. Noi nu putem sa plecam in Spania, ei nu pot veni. Niste copturi am pus, o bucata de salam, niste peste, afumaturi, mere, miez de nuca, sa-i bucuram un pic.”

Soferii microbuzelor spun ca in acest an moldovenii au trimis mai multe colete comparativ cu anii trecuti.

Valentin TARANU, SOFER: “A crescut, intreit comparativ cu anii trecuti, asa ca e progres, cum zice moldoveanul. Toti asteapta, toti se bucura.”

Totusi, cei care au primit traditionalele panetoane italienesti si ouale de ciocolata, ne-au spus ca si-ar fi dorit, mai degraba, sa-si vada rudele acasa, la masa de sarbatoare.