Ministerul Economiei in comun cu Uniunea Europeana au oferit circa 7 milioane de lei antreprenorilor ai intreprinderilor mici si mijlocii. Astfel, in 17 raioane ale traii vor activa 28 de intreprinderi. Ministrul Economiei, Vadim Branzan a spus ca tara are nevoie de cetateni care sa-si valorifice potentialul antreprenorial acasa.

Publicat:23.06.2019, 11:23

In 17 raioane ale tarii vor activa 28 de intreprinderi nou create prin intermediul Programului de Atragere a Remitentelor in Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizatia pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (ODIMM). Antreprenorii lucratori-migranti sau rude de gradul I ai acestora vor primi pana la 250 mii lei finantare nerambursabila din bugetul de stat si din partea Uniunii Europene in baza algoritmului „1+1”, astfel fiecare leu investit din remitente este suplinit cu un leu in forma de grant.

Titularii afacerilor au semnat contractele de finantare nerambursabila in suma totala de 6,73 milioane de lei, activitatea antreprenoriala a celor 28 de companii indica faptul ca vor genera investitii cumulative in economie de circa 17 milioane de lei si vor asigura 69 de locuri de munca.

Ministrul Economiei si Infrastructurii, Vadim Brinzan, le-a urat antreprenorilor bun venit acasa, mentionand ca tara noastra are nevoie de ei mai mult ca niciodata: „Ministerul sustine astfel de proiecte care au demonstrat pe parcursul timpului viabilitatea si sunt destinate atat cetatenilor din tara, cat si celor din diaspora pentru a-si valorifica acasa potentialul antreprenorial si a asigura o sursa constanta de venit”.

Din numarul total de beneficiari de finantare nerambursabila, 20 activeaza in agricultura, alte 6 afaceri se vor desfasura in domeniul prestarii serviciilor si 2 in industrie. Totodata, 9 afaceri sunt initiate sau administrate de femei, iar 7 vor fi gestionate de tineri.

De la inceputul acestui an, prin Programul PARE 1+1 au fost aprobate 65 de proiecte investitionale. In anul 2019 pentru implementarea Programului „PARE 1+1” sunt planificate 40 milioane de lei din bugetul de stat. Totodata, pentru perioada 1 iunie 2019 - 31 mai 2020 Uniunea Europeana, prin intermediul Programului „Suport pentru intreprinderile mici si mijlocii din zonele rurale” a acordat aditional 15 milioane de lei pentru complimentarea Programului.