Dupa ciresele de import care se vand cu doi, trei lei bucata, pe piata au aparut si cele crescute in livezile noastre. Anul acesta fructele s-au lasat asteptate - din cauza vremii reci s-au copt mai tarziu. Pentru un kilogram, scoateti din buzunar in jur de 40 de lei.

Publicat:21.05.2019, 19:21

Impreuna cu sora sa, Eudochia Petrascu a plantat la inceputul anilor 90 o livada de ciresi. Pe suprafata celor 20 de hectare de pamant, femeile numara cinci soiuri diferite de copaci, asa ca au cirese pana la sfarsitul lunii iunie.

Eudochia PETRASCU: „Uitati-va ce cirese frumoase avem care fac bani, dar noi ne obosim. Pe vremea solhozului am pus-o.”

Elena SUVAC, REPORTER PRO TV: „Sa umpli o galeata cu cirese iti ia doua ore, ne spune Eudochia Patrascu care isi incepe ziua la ora cinci dimineata in aceasta livada. Dupa ce le culege, femeia merge cu ele la piata, insa vinde greu, asa cum este alungata de oamenii legii, pentru ca nu are autorizatie de vanzare.”

Ioana AXENTI: „E greu cu 1200 pensia, nu ajunge. Ma duc la piata si acolo ma alunga. Vin si la 9 de la piata, stau toata ziua cu doua galeti. E geu lumea nu are unde vinde.”

Si daca pretul cireselor importate ajunge si la cateva sute de lei... 

Ion HAIU, VANZATOR: “Acestea vin din Grecia. Au costat 300, acum 150. Asa le aduc si le dam si noi.”

Un kilogram din livada femeii costa doar 40 de lei. Cumparatorii se plang ca preturile sunt exagerate, iar comerciantii ca vanzarile sunt mici, asa ca o mare parte din ciresele aduse de peste hotare se strica si ajung la gunoi. 

Ion HAIU, VANZATOR: „Se strica, daca reusesti sa vinzi 3 kg pe zi , mai mult nu."

“Sunt scumpe, foarte scumpe inca. Si nici gustoase nu sunt.”

„Sunt scumpe ciresele, foarte scumpe. Tot e scump.”

Acum o saptamana, primele cirese aduse de peste hotare se vindeau cu 300 de lei per kilogram.