Scandal la Institutul Oncologic din capitala. O femeie, diagnosticata cu o forma incipienta de cancer, se plange ca un medic de acolo ar fi refuzat sa o opereze. Pacienta a stat 6 ore sub usa doctorului, care intr-un final a spus ca nu vrea sa o consulte, fara a-i explica motivul. Cei din administratie nu ne-au permis sa vorbim cu medicul, spunand doar ca vor investiga cazul.

Publicat:21.05.2019, 20:19

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Stau si astept sa fiu primita si sa ma informati ce fel de operatie, daca trebuie sa fiu internata. Eu stau sub usa, e normal asa? Vreau sa ma primiti!”

Neonela CASIAN, MEDIC: „Nu sunteti programata!”

Este raspunsul pe care l-a primit o pacienta, la Centrul Consultativ de la Institutul Oncologic. Desi a asteptat ore in sir sub usa, medicul ar fi refuzat sa o primeasca, povesteste Veronica Petrache. 

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Ea m-a ignorat. Umblam din urma asistentei sa imi spuna ce sa fac mai departe. Asistenta a iesit si a spus ca probabil doamna Casian nu va dori sa va primeasca. Indignata, am intrebat de ce nu sunt primita, de ce nu mi se ofera atentie. Ea spune ca „nu va fac operatia ca nu vreu”, acesta a fost argumentul ei.”

Problemele de sanatate ale Veronicai au inceput acum o luna, cand medicul ginecolog a anuntat-o ca i-a depistat o forma incipienta precanceroasa. Asa femeia a ajuns la Institutul Oncologic. Un medic de acolo a consulat-o si i-a spus sa vina peste cateva saptamani, cand va fi fixata o zi pentru o interventie chirurgicala. Ieri, cand Veronica a mers la spital, specialistul nu a mai vrut sa o primeasca. 

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Ea mi-a spus ca urmeaza sa fac o interventie. In momentul in care am zis sa-mi explice despre ce operatie este vorba, a spus ce nu e clar aici, aveti cancer pe col. M-a bruscat in cel mai josnic mod, am inceput sa plang.”

Veronica mai spune ca la o vizita anteriora la acelasi specialist, dupa ce a stat mai multe ore in rand cu fiul mic in brate, cineva din paciente i-ar fi spus cum ar sta regulile acolo.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Acolo intrau persoane fara rand. Cineva iese din cabinet si imi spune, da nu sta cu copilul, pune 20 de euro in cartela si treci. M-a mirat ca este si o taxa nedeclarata.”

Femeia ar mai fi auzit de la alte paciente ca ele au platit si pentru interventii chirurgicale, dar nu in casa institutiei medicale, ci medicului. 

Veronica PETRACHE, PACIENTA:Pe hol pacientele vorbesc de o taxa neoficiala de 500 de euro pentru operatie care i se da medicului ca multumire. Cand dam bani la medic noi nu cumparam sanatate, pacientii cumpara atitudinea medicului si daca el nici asta nu e in stare sa o vanda, atunci la ce tine el locul.”

Femeia spune ca a scris o plangere la Ministerul Sanatatii. Directorul adjunct al Centrului consultativ de la Institutul Oncologic a refuzat sa ne permita sa discutam cu medicul vizat in scandal si nu a comentat situatia. A spus, insa, ca va reveni ulterior cu o reactie, lucru care inca nu s-a intamplat.

„Medicul ar putea sa ne povesteasca asa cum a fost ieri? - Medicul poate sa refuze si sa va vorbeasca, va spune ca nu exista plangerea.”

Veronica Petrache sustine ca dupa ce a fost consultata de un alt medic, acesta i-a explicat ca in cazul unei forme incipiente de cancer, cu care a fost dignosticata, timpul este pretios. 

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „M-a purtat pe drumuri. Deja trebuie sa astept inca o luna, dar eu depind de timp. Celulele foarte repede se inmultesc, peste o luna operatia va fi mai complicata.”

Pacienta este nemultumita ca a cheltuit mii de lei pentru analize si consulatii la medic, in conditiile in care doar sotul intretine familia. Pentru ca starile de ameteala, voma si slabiciune se acutizeaza, Veronica s-a adresat la o alta institutie medicale unde va avea loc operatia. 

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Acolo este un cosmar, pe langa tot acest stres, atitudinea medicilor este una jalnica. Unde este juramantul lui Hipcrate. Medicii asteapta sume enorme de la pacienti. Pana nu am achitat nu am primit.”