Google+

12 milioane de lei, atat se aduna intr-un an din chiria manualelor pentru clasele gimnaziale. Taxa a fost anulata. Ministerul Educatiei: din acesti bani se tipareau carti noi - VIDEO

12 milioane de lei, atat se aduna intr-un an din chiria manualelor pentru clasele gimnaziale. Taxa a fost anulata. Ministerul Educatiei: din acesti bani se tipareau carti noi - VIDEO
Embed:

12 milioane de lei, atat se aduna intr-un an din chiria manualelor pentru clasele gimnaziale- taxa anulata ieri de catre Curtea Constitutinala. Din acest bani se tipareau carti noi spun cei de la Ministerul Educatiei, care acum nu stiu de unde vor lua surse financiare. Pentru cei din ciclul liceal schema de inchiriere ramane in vigoare.


Potrivit directorului fondului special de manuale, care este o subdiviziune a  Ministerul Educatiei, cele aproape 12 milioane de lei, care se acumulau din chiria manualelor mergeau la editarea cartilor noi. Acum ei spun ca nu stiu de unde vor lua acesti bani, dar vor fi nevoiti sa gaseasca solutii. 

 

Gheorghe GARNET, DIRECTORUL FONDULUI SPECIAL DE MANUALE: “Sumele se acumulau in si pana prezent si acesti bani s-au cheltuit pentru editarea manualelor, transportarea manualelor si cheltuilele de expertizare si evealuare a manualelor.In parcursul  a cinci ani de studii achita un singur set de amanuale in loc de cinci.”

 

Directorii editurilor se tem ca in urma acestei decizii, in cativa ani ar putea sa ramanem fara manuale scolare. 

 

Gheorghe ERIZANU, DIRECTOR  EDITURA: “Am avut problema anilor 90 cand copii nu aveau manuale si profesorul dicta. Ma tem ca nu santem sa achitam aceste costuri. Ceea ce astazi ne pare ca platim 80 de lei pentru manuale pentru s-ar putea peste 5 ani sa achitam aceasta suma pentru un singur manual.“

 

Parintii in schimb sunt bucurosi ca nu vor mai trebui sa achite chiria manualelor, care pentru elevii claselor a 5-9-a ajungea pana la 60 de lei anual.

 

“In cazul elevilor din clasele liceale, chiria manualelor ramane. Taxa ajunge pana la 80 de lei."

 

Elevii claselor primare nu achitau nici pana acum chiria manualelor. Curtea Constitutionala s-a pronuntat ieri, fiind sesizata de doi deputati socialisti. Magistratii au decis ca pentru clasele gimnaziale aceste plati sunt ilegale. Si asta pentru legea suprema spune ca invatamantul in institutiile de stat este gratuit.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn