Google+

Alegeri prezidentiale in Republica Moldova. Tinerii basarabeni care studiaza in Romania, blocati in garile CFR

Situatie incalcita la Caile Ferate Romane (CFR) la doar o zi distanta de scrutinul prezidential din Republica Moldova.In mai multe gări din România, tinerii moldoveni care vor să voteze în secţiile de pe teritoriul României, au rămas blocaţi la casele de bilete, aşteptând în zadar să primească biletele gratuite care, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern ( Guvernul roman ), ar fi trebuit să le faciliteze transportul pentru scrutinul de duminică, noteaza infoprut.ro

 

Concret, este vorba despre proiectul de Hotărâre de Guvern publicat pe 21 octombrie pe site-ul Ministerului Transporturilor din România, privind „facilitarea transportului gratuit pe calea ferată română în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova”.

 

Proiectul vizează toţi elevii de peste 18 ani şi studenţii care învaţă în România.

 

Aceştia, conform informaţiilor din proiect, ar fi trebuit să beneficieze de transport gratuit, dus-întors, către şi dinspre localităţile cu secţii de votare, în regim regio şi interegio, clasa a II-a, în perioada 29 octombrie – 30 octombrie.

Eliberarea biletului de călătorie ar fi urmat să se facă la casele de bilete ale staţiilor şi agenţiilor de voiaj pe baza actului de identitate care să ateste calitatea de cetăţean a Republicii Moldova şi a carnetului de elev/student vizat pentru anul şcolar/universitar în curs, obligatorie fiind procurarea atât a biletului pentru dus cât şi pentru întors.

 

Călătoria de întoarcere s-ar fi efectuat în ziua de 30 octombrie.

 

Potrivit unui comunicat de presă, operatorii de transport feroviar care asigură transportul elevilor şi studenţilor din Moldova vor recupera contravaloarea biletelor de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor până la sfârşitul anului 2016.

 

Oraşele cu secţii de votare din România sunt următoarele: Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova.

 

Un student din Republica Moldova, Alexandru, ne-a relatat că, la această oră (18:00), în gara din Ploieşti, mai mulţi studenţi aşteaptă să mearga la Bucureşti, dar personalul de la casele de bilete le-a explicat că „nu le-a transmis nicio notificare despre acest transport gratuit şi că nu nepot elibera bilete. Habar nu au. Ne-au spus că la fel a fost şi anul trecut, că i-au anunţat pe ultima sută de metri, dar de data asta nu au primit niciun fel de notificare de la Ministerul Transporturilor”.

 

Contactaţi telefonic de infoprut.ro, cei de la CFR i-au redirecţionat către biroul purtătorului de cuvânt de la CFR Călători, însă şi în acest caz telefonul a sunat în gol, nimeni nu a răspuns la celălalt capăt al firului.

 

Revenind la proiectul de Hotărâre de Guvern, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Transporturilor, data limită pentru depunerea de propuneri sau observaţii pe seama proiectului a fost 27 octombrie. Ce s-a întâmplat în acest interval, 27 octombrie – 29 octombrie, dacă proiectul a fost sau nu aprobat, rămâne, până acum, un mister.

 

Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn