Google+

Alpinism moldovenesc. Zeci de alpinisti incepatori au cucerit un perete de gheata din carierea de piatra de langa Vatra - VIDEO

Alpinism moldovenesc. Zeci de alpinisti incepatori au cucerit un perete de gheata din carierea de piatra de langa Vatra - VIDEO
Embed:

Zeci de alpinisti incepatori au cucerit astazi un perete de gheata din carierea de piatra de langa Vatra. Echipati cu bocanci cu tine si carlige ei au escaladat cascada inghetata. Nu toti au reusit sa treaca de turturii imensi si sa ajunga pana sus.

 

Desi spune ca are experienta la cataratul pe gheata, Alexandru Gomer, in varsta de 38 de ani, din Ucraina, recunoaste ca pe cascada din carierea de langa Chisinau a fost greu  de urcat.

 

Alexandru GOMER, ALPINIST: “Gheaţa pentru mine a fost foarte uimitoare. De la început nimic nu-mi reuşea chiar dacă încercam să lovesc cu cârligul, oricum nu puteam, deoarece alunecă. Ulterior însă când foloseşti tehnica reuşesti totul. A fost foarte bine. Mi-a plăcut.”

 

Alpinistilor incepatori se uitau cu frica  la turturii imensi, formati pe peretele  carierei.

 

 "De la început a fost spaimă, iar mai apoi am fost încântat. Când ajungi sus este o euforie totală. Este farte plăcut când simţi că te-ai autodepăşit."

 

"Este foarte interesant şi captivant. De la început tu te apropii şi îţi este frică, dar pe urmă când începi încet să te urci, înţelegi principiile, care te ajută să te urci. Asta trebuie să încerci."

 

 "Asta a fost neobişnuit. Eu prima oară văd aceste chestii, după cum am înţeles se numesc ţurţuri. Până acum eu nu înţelegeam cum este posibil să te urci pe ele şi pentru ce. De la început îmi era frică."

 

Potrivit organizatorilor, chiar si alpinistii din Romania sau Ucraina vin in Moldova pentru a-si antrena abilitatile de alpinist pe peretii de gheata de la noi.

 

Tatiana COPTINA, ALPINIST" Românii vecini vin cu plăcere la noi, deoarece ei ca să se caţare pe gheaţă, au nevoie să mearga undeva departe sau să stea la coadă, deoarece în localităţile unde este gheaţă este o aglomeraţie mare şi multă lume. Aici vin sportivii, care vor să-şi antreneze abilităţile. La noi nu sunt aşa de mulţi doritori.”

 

Potrivit organizatorilor cataratul pe gheata este una dintre lectiile pe care un alpinist ar trebui sa o stie inainte de a pleca intr-o expeditie in munti.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn