Zeci de alpinisti incepatori au cucerit astazi un perete de gheata din carierea de piatra de langa Vatra. Echipati cu bocanci cu tine si carlige ei au escaladat cascada inghetata. Nu toti au reusit sa treaca de turturii imensi si sa ajunga pana sus.

Publicat:12.02.2017, 16:40

Desi spune ca are experienta la cataratul pe gheata, Alexandru Gomer, in varsta de 38 de ani, din Ucraina, recunoaste ca pe cascada din carierea de langa Chisinau a fost greu  de urcat.

Alexandru GOMER, ALPINIST: “Gheata pentru mine a fost foarte uimitoare. De la început nimic nu-mi reusea chiar daca încercam sa lovesc cu cârligul, oricum nu puteam, deoarece aluneca. Ulterior însa când folosesti tehnica reusesti totul. A fost foarte bine. Mi-a placut.”

Alpinistilor incepatori se uitau cu frica  la turturii imensi, formati pe peretele  carierei.

 "De la început a fost spaima, iar mai apoi am fost încântat. Când ajungi sus este o euforie totala. Este farte placut când simti ca te-ai autodepasit."

"Este foarte interesant si captivant. De la început tu te apropii si îti este frica, dar pe urma când începi încet sa te urci, întelegi principiile, care te ajuta sa te urci. Asta trebuie sa încerci."

 "Asta a fost neobisnuit. Eu prima oara vad aceste chestii, dupa cum am înteles se numesc turturi. Pâna acum eu nu întelegeam cum este posibil sa te urci pe ele si pentru ce. De la început îmi era frica."

Potrivit organizatorilor, chiar si alpinistii din Romania sau Ucraina vin in Moldova pentru a-si antrena abilitatile de alpinist pe peretii de gheata de la noi.

Tatiana COPTINA, ALPINIST" Românii vecini vin cu placere la noi, deoarece ei ca sa se catare pe gheata, au nevoie sa mearga undeva departe sau sa stea la coada, deoarece în localitatile unde este gheata este o aglomeratie mare si multa lume. Aici vin sportivii, care vor sa-si antreneze abilitatile. La noi nu sunt asa de multi doritori.”

Potrivit organizatorilor cataratul pe gheata este una dintre lectiile pe care un alpinist ar trebui sa o stie inainte de a pleca intr-o expeditie in munti.