Google+

Au renuntat la focul cu lemne si carbuni in favoarea peletilor din vita de vie si paie. O centrala ecologica a fost inaugurata la gradinita din Ciumai, Taraclia - VIDEO

Au renuntat la focul cu lemne si carbuni in favoarea peletilor din vita de vie si paie. O centrala ecologica a fost inaugurata la gradinita din Ciumai, Taraclia - VIDEO
Embed:

Au renuntat la focul cu lemne si carbuni in favoarea peletilor din vita de vie si paie. O centrala ecologica a fost inaugurata astazi la gradinita din satul Ciumai, raionul Taraclia. Desi sistemul de incalzire va fi concectat abia la toamna, administratia este convinsa ca va reusi sa economiseasca ceva bani. In plus, centrala este inofensiva pentru mediu.


Adio fum si miros intepator la gradinita din Ciumai. Cei 152 de copii ce frecventeaza instituia se vor incalzi suta la suta ecologic, datorita unei centrale ce functioneaza pe baza de peleti din vita de vie si paie. Desi nu s-a calculat exact cu cat anume, sumele din facturi ar urma sa scada semnificativ.  


Mihail STRATAN, DIRECTORUL AGENTIEI PENTRU EFICIENTA ENERGETICA: "Este mai economa in primul rand, dar nu intotdeauna, nu in toate cazurile. Dar cu certitudine putem spune ca tendinta sau calculele care ne arata intradevar putem confirma este una compectiva".
Sistemul de incalzire are si un pret deloc de neglijat – 42 de mii de euro, dintre care 7 mii sunt bani din bugetul primariei. Restul vine din fonduri europene.


Aneil SINGH, SEFUL SECTIEI COOPERARE, DELEGATIA UNIUNII EUROPENE: "Acest proiect este unul dintre multiplele realizate în Moldova."

 

Mihail STRATAN, DIRECTORUL AGENTIEI PENTRU EFICIENTA ENERGETICA: "Asistam la lansarea unui sistem in faza 2 a proiectului de incalzire pe biomasa. Este dovada ca proiectul in faza unu a avut un succes si a fost lansat a doua faza..."


Sistemul de incalzire pe baza de peleti nu este o noutate pentru satul Ciumai. Si scoala profesionala din localitate are din 2014 o astfel de centrala.


Tatiana TURCAN, PRIMAR CIUMAI: "Astazi conditiile pe care le au copii la scoala de meserie, spun ca ei sunt in situatii foarte bune, fiind ca temperatura iarna, ajunge la 20 de grade".


Pana acum, sisteme de incalzire pe baza de biomasa au ajuns in 161 de scoli, gradinite si centre comunitare din tara. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn