Google+

Avem cu ce, dar nu prea avem cu cine. La spitalul Sfanta Treime a fost inaugurata o sectie de terapie intensiva, cu utilaje de ultima generatie, dar nu exista suficienti specialisti care sa le manuiasca - VIDEO

Avem cu ce, dar nu prea avem cu cine. La spitalul Sfanta Treime a fost inaugurata o sectie de terapie intensiva, cu utilaje de ultima generatie, dar nu exista suficienti specialisti care sa le manuiasca - VIDEO
Embed:

Avem cu ce, dar nu prea avem cu cine. Cam in aceasta situatie s-au pomenit medicii de la spitalul Sfanta Treime din capitala unde astazi a fost inaugurta o sectie noua de terapie intensiva. Aceasta a fost dotata cu utilaje de ultima generatie, care ar putea insa ramane nefolosite deoarece nu exista suficienti specialisti care sa le poata manui.

 

In noua sectia de reanimare pot fi internati 18 pacienti. Unitatea este dotata cu echipament modern per pat, dar si cu aparate japoneze si franceze. Acest utilaj, de exemplu va exclude bisturiul in tratarea unor afectiuni grave. Mai mult, pe parcursul interventiei pacientul ramane constient.


Marcel ABRAS, DOCTOR IN MEDICINA: Farmecul acestei interventei, noi discutam cu el, facem o anestezie locala...


Problema este ca aceste utilaje ar putea ramane nefolosite din lipsa de specialisti.

Marcel ABRAS, DOCTOR IN MEDICINA: Lituania, cu acelasi numar de populatie, are 40 de specialisti, noi avem mai putin de 10.


Astazi, cateva dintre aparate au fost testate. 

Fiecare pat din sectia de reanimare este dotat cu echipament performant. Astfel, medicii vor putea urmari starea fiecarui pacient in parte. Mai mult a fost creat si un laborator de urgenta.La inaugurarea unitatii au fost invitati zeci de medici, dar si edilul capitalei, care s-a aratat surprins de cele vazute.


Dorin CHIRTOACA, PRIMAR CHISINAU: Cer si pamant...


Utilarea sectiei a costat 5,6 milioane de euro. In mare parte banii au fost imprumutati de la guvernul japonez. Anual, in spitalul Sfanta Treime, in sectia de reanimare sunt internati aproximativ 2300 de pacienti in stare grava.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn