Google+

Carabetovca - localitatea in care 20 de femei in etate au grija ca batranii satului sa nu ajunga victime ale violentei. “Noi stim tot ce e in fiecare casa”. HelpAge vrea sa aplice aceasta schema in alte 8 sate - VIDEO

Carabetovca - localitatea in care 20 de femei in etate au grija ca batranii satului sa nu ajunga victime ale violentei. “Noi stim tot ce e in fiecare casa”. HelpAge vrea sa aplice aceasta schema in alte 8 sate - VIDEO
Embed:

Indiferent de varsta, violenta nu trebuie tolerata. Este mesajul pe care il transmite organizatia internationala Help Age. Aceasta a lansat un proiect prin care ii invata de oamenii in etate sa nu rabde bataile sau tortura emotionala, ci sa ceara ajutor. Potrivit unui studiu realizat de aceeasi organizatie, fiecare al treilea batran din Moldova este victima a violentei.


Aceasta doamna este profesoara de matematica de 47 de de ani. Acum are 67 si este inca zi de zi in fata elevilor. Intotdeauna si-a ascuns cu grija vanataile si drama prin care trece. 

 

Marturiile ei sunt un lucru aproape ca obisnuit in satele din Moldova. Mii de femei traiesc aceeasi durere si multe dintre ele o trec sub tacere. Viata a fost si pentru aceasta femeie un lung sir de batai, de frica si nesiguranta. 

 

Pana cand in satul ei cateva femei au creat un ONG, au mers la instruiri si s-au intors ca sa le spuna consatencelor, poate pentru prima data, ca violenta nu trebuie tolerata. 

 

Lidera acestui ONG este Claudia Carja, profesoara de biologie la scoala din Carabetovca, Basarabeasca. In jurul ei sunt vreo 20 de voluntare care o sustin si merg din casa-n casa sa vada unde sunt probleme si unde femeile sau batranii au nevoie de sprijin. 

 

Astfel au descoperit ca matusa Maria este periodic batuta de fiu si de ginere. Au stat de vorba cu ea si cu barbatii, s-au plans si la politie si au incercat sa-i convinga sa-si schimbe comportamentul. 

 

Lucheria PLOP, VOLUNTARA: “Noi le-am spus ca aiba grija de mama si parca ne-au ascultat.” 

 

 Azi matusa Maria spune ca are o viata mai linistita si stie cui sa se planga in caz ca i se intampla ceva. La fel ca la Carabetovca, grupuri de voluntari vor fi create in alte 8 localitati din Moldova, in cadrul unui proiect-pilot implementat de HelpAge. Voluntarii vor trebui sa identifice batranii care sunt victime ale violentei, sa aduca la cunostinta responsabililor cazurile lor, dar si sa le propuna solutii. 

 

Un studiu realizat in 2015 de HelpAge arata ca fiecare al treilea varstnic din Moldova este supus violentei sau abuzului(29%). Fiecare al doilea a raportat violenta emotionala, o treime se confrunta cu violenta economica si fiecare al saselea batran este victima a violentei fizice. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn