Cateva soiuri de zmeura care sunt roditoare aproape tot anul vor creste si la noi in tara. Au fost aduse in Moldova din America de Nord. Soiurile sunt rezistente la boli la frig si la arsita si au fost plantate de un agricultor de la noi. Spune ca are asteptari mari, dar pana nu vede nu crede. Prima roada urmeaza sa o culeaga la anul.

Publicat:14.07.2018, 17:15

Vasile Gaina, din satul Copaceni, raionul Sangerei este agricultorul care a procurat noile soiuri de zmeura aduse de peste Ocean.

“Planta e vie, planta e sanatoasa, pana in toamna planta se intareste si da puiet afara. Intra in iarna cu radacina perfecta.

Vasile GAINA, AGRICULTOR: “S-au adus din America patru soiuri de malina, doua remontane si simple, care au fost plantate in campul dat.”

Pentru inceput vrea sa vada cat de roditoare sunt acestea, iar mai apoi, daca va fi multumit, isi va extinde terenul.

Vasile GAINA, AGRICULTOR: “Dupa spusele domnilor din America cantitatile variaza de la 10 la 15 tone pe hectar de roada. Dar una cand se spune si alta cand se strange.”

Cele 750 de fire le-a plantat pe 15 arii de pamant.

Vasile GAINA, AGRICULTOR:  “Probam, vedem, ne largim daca ne place si daca merge treaba cu plantele care le-am importat.”

Plantele aduse tocmai din California sunt rezistente la frig si arsita. Mai mult ca atat, rodesc aproape tot anul, cu exceptia iernii.

“Speram sa mearga la noi in Moldova.”

Agricultorul urmeaza sa-si instaleze si un sistem de irigare pe teren. Acesta a cumparat plantele cu ajutorul unui proiect USAID, care a suportat cheltuielile pentru transport. Pentru soiul de zmeura barbatul a scos din buzunar aproape 30 de mii de lei.