Cei 100 de milioane de euro oferiti de europeni deocamdata nu vin la Chisinau, din cauza invalidarii alegerilor. Despre asta anunta printr-un comunicat Delegatia Uniunii Europene. Prima transa urma sa ajunga in aceasta luna.

Publicat:04.07.2018, 14:12

O evaluare a Comisiei realizata impreuna cu Serviciul de Actiune Externa al UE a identificat ca preconditiile politice nu au fost indeplinite. Aceasta evaluare a fost facuta in baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova si, in special, avand in vedere decizia Curtii Supreme de Justitie din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru primaria Chisinau. In consecinta, plata primei transe din cadrul actualului Program de Asistenta Macrofinanciara a fost suspendata.”, se arata in comunicatul emis de delegatia Uniunii Europene la Chisinau.

Potrivit fostului Ministru al Finantelor Veaceslav Negruta, fara cei 100 de milioane de euro, tara noastra se va trezi cu o gaura in buget.

Veaceslav NEGRUTÄ‚, EXPERT ECONOMIC, TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA:Daca Moldova este lipsita de aceste rusurse ea trebuie sa caute in alta parte resurse pentru a face parte cheltuielilor inclusiv pentru bugetul de stat. Ministerul Finantelor in loc sa beneficieze de acesta asistenta macrofinaciara va fi nevoit sa ia cu imprumut de la banci sau se cunoaste ca asistenta financiara de la partenerii externi este relativ o sursa de financiara  ieftina si nu implica costuri exagerate pentru buget. Putem fi dezvoltate servicii publice pentru cetatenii de aici.” 

 Pe de alta parte, intr-un comunicat emis aseara de guvern se spune ca decizia cu privire la transferul sau suspendarea primei transe din asistenta macrofinanciara, din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova, nu a fost luata. 

La intalnirea de ieri cu premierul Pavel Filip si presedintele Parlamentului Andrian Candu, comisarul pentru politica europeana de vecinatate Johannes Hahn, ar fi spus ca situatia din Moldova este prea fierbinte acum si neclara pentru a lua astfel de decizii si urmeaza a fi analizata  calm pentru ca are multe semne de intrebare. 

Potrivit fostului Ministru al Finantelor Veaceslav Negruta, pentru prima data Republica Moldova a solicitat asistenta macrofinaciara  din partea UE in luna august 2015, iar apoi a fost reiterata solicitarea in luna martie 2016.

Ulterior, in toamna lui 2016 Comisia Europeana a decis sa acorde tarii noastre 100 de milioane de euro, dintre care 60 de milioane - imprumut, 40 milioane - grant. Banii urmau sa fie transferati incepand de anul trecut, ceea ce nu s-a intamplat pentru ca tara noastra nu a indeplinit conditiile impuse de UE, printre care cele legate de reformarea  sistemului justitiei, a sectorului bancar si lupta impotriva coruptiei.

Veaceslav NEGRUTÄ‚, EXPERT ECONOMIC, TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA: ”Europenii au cerut guvernarii sa tina cont de recomandarile Comisiei de la Venetia in privinta votului mixt. ”

 Ieri si Maia Sandu, Andrei Nastase, dar si liderul PLDM Viorel Cibotaru, aflati la Strabourg unde au transmis rezolutia adoptata la protestul de duminica, s-au intalnit cu Iohannes Hahn, care s-ar fi aratat ingrijorat de invalidarea alegerilor.

Cei trei lideri au avut o intrevedere cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, dar si cu Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.