Google+

Criza din Moldova isi cauta rezolvarea la Bucuresti. Ce va discuta Pavel Filip cu Iohannis si Ciolos despre relatia cu Rusia

Premierul Pavel Filip a ajuns marti in Romania in cautarea unei solutii pentru criza politica, dar si economica, de la Chisinau.

 

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a ajuns marti intr-o vizita oficiala la Bucuresti. Filip se intalneste in acest momente cu Dacia Ciolos, urmand sa fie primit apoi de presedintele roman Klaus Iohannis. Potrivit unui anunt al Administratiei Prezidentiale, intalnirea Iohannis - Filip va avea loc la ora 12,00.

 

intalnire Pavel Filip Dacian Ciolos

 

Ce vor discuta oficialii


"Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, si omologul sau roman, Dacian Ciolos, au convenit in cadrul unei convorbiri telefonice sa se intalneasca marti, 26 ianuarie, la Bucuresti, pentru a discuta pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relatiilor bilaterale moldo-romane, precum si a actiunilor ce urmeaza a fi intreprinse de catre cele doua guverne in vederea impulsionarii procesului de implementare a initiativelor si proiectelor convenite intre Chisinau si Bucuresti. Cei doi premieri vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilita in Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana", a anuntat sambata Biroul de presa al Guvernului de la Chisinau.

 

Ministrul moldovean al economiei a anuntat ca se va mai discuta si despre cooperarea energetica intre cele doua state.El a precizat ca, in primul rand, este vorba de extinderea gazoductului Iasi-Ungheni pana la Chisinau si de construirea statiei de comprimare a gazelor pe teritoriul Ucrainei pentru ca gazoductul sa poata fi utilizat la capacitate maxima. Un alt subiect din domeniul energetic este cel legat de interconexiunea liniilor de inalta tensiune care va asigura independenta energetica a Republicii Moldova si o va face mai putin legata de Rusia.

 

In clipa de fata, Moldova importa 100% din necesarul sau de gaz din Rusia, de la Gazprom, insa prin conectarea cu gazoductele din Romania ar putea avea acces la retelele europene. In ceea ce priveste curentul electric, tara vecina a depins mult timp de termocentrala de la Cuciurgani, aflata in Transnistria separatista, insa in ultima perioada a inceput sa importe din Romania.

 

Duminica, Iohannis si Ciolos au mentionat situatia din tara vecina cu prilejul manifestarilor de Ziua Unirii, insa fara a promite nimic concret. De asemenea, ministrul Apararii Nationale de la Bucuresti, Mihnea Motoc, l-a primit luni pe Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, pentru a discuta despre modul in care Romania sprijina eforturile de modernizare a armatei Moldovei.

 

Criza din Moldova

 

La ora actuala, Chisinaul trece printr-o grava criza politica, dar si economica. Daca nu reuseste sa incheie un nou acord cu FMI, Moldova poate intra in colaps financiar. Tara urma sa primeasca asistenta financiara rambursabila de la Bucuresti, insa Klaus Iohannis a retrimis legea Parlamentului spre reexaminare, sustinand ca exista certitudinea ca Moldova va continua programul de reforme.

 

Pe plan politic, vecinii de peste Prut au de o saptamana un guvern, dupa o lunga perioada de instabilitate, dar noul executiv este contestat. In Chisinau au avut loc in ultimele zile ample proteste, atat pro-rusii cat si pro-europenii cerand demisia Guvernului si alegeri anticipate. 


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn