Cele cinci persoane din satul Flocoasa, raionul Cantemir s-au intoxicat cu fosfid de aluminiu. Despre asta spun responsabilii de la Agentia Nationala pentru Sanatate Publica, care au emis un comunicat la acest subiect.

Publicat:30.10.2018, 14:24

Comunicatul emis de Agentia Nationala pentru Sanatate Publica: 

"Potrivit raportului preliminar privind cercetarea epidemiologica a cazului de intoxicatie acuta neprofesionala exogena de etiologie chimica, soldat cu decesul a trei copii si spitalizarea în stare grava a doua persoane adulte, originari din satul Flocoasa, raionul Cantemir, s-au intoxicat în rezultatul inhalarii vaporilor de insecticid. Conform cercetarilor efectuate de specialisti, este vorba de o intoxicatie cu fosfid de aluminiu.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, s-a stabilit ca la data de 28.10.2018 bunelul victimelor a prelucrat circa 7-8 tone de grâu cu un preparat insecticid „Valsafid”, acesta fiind depozitat peste noapte într-o camera alaturi de dormitorul în care se aflau persoanele care s-au intoxicat. Bunelul acestora a dormit în alta casa din curte. Pastilele au fost aplicate pe toata suprafata grâului, dupa care a fost acoperit cu o pelicula.

În rezultatul cercetarii cazului, s-a constatat ca cei 2 maturi (a.n. 1961 si a.n. 1985) si  3 copii (a.n. 2007, a.n. 2010 si a.n.2014), acuzau greturi si voma. Toate cinci persoane au fost transportate în IMSP SR Cantemir în stare grava, unde le-a fost acordat primul ajutor medical prespitalicesc, reiesind din simptomatica. Ulterior, prin intermediul aviatiei sanitare, persoanele au fost transferate pentru tratament în IMSP republicane – IMSP Institutul Mamei si Copilului si IMPS SCM „Sfânta Treime”, cu diagnosticul ”intoxicatie acuta cu insecticid”.

Activitatile întreprinse pâna la moment de catre specialistii Agentiei Nationale pentru Sanatate Publica (ANSP) si nemijlocit Directia teritoriala de Sanatate Publica Cahul, au fost:

Anchetarea epidemiologica a cazului începând cu data de 29.10.2018.Informarea operativa a organelor competente în domeniu, inclusiv a Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale.Colectarea probei de grâu pentru investigatii de laborator pentru descifrarea intoxicatiei si transportarea catre ANSP."