Nicolae Ciubuc, care de doi ani detine functia de director al Agentiei de Interventie si Plati pentru Agricultura (AIPA), este noul ministru al Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului, odata cu depunerea juramantului de investitura in fata presedintelui Parlamentului, Andrian Candu, care exercita temporar atributiile sefului statului, scrie ZdG.md.

Publicat:25.09.2018, 16:12

Potrivit CV-ului publicat pe pagina instituţiei, Nicolae Ciubuc a absolvit Facultatea Drept de la Universitatea de Stat din Moldova în 2003. Un an mai târziu, a obţinut primul loc de munca, cel de consultant în Direcţia Juridica şi Armonizare a Legislatiei din cadrul Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare. Dupa trei ani, în 2007, Ciubuc a devenit şef adjunct al direcţiei respective şi preşedinte al Consiliului de administraţie al întreprinderii de stat „MoldagrotehË®. Un an mai târziu este desemnat preşedinte al Consiliului de administraţie ÎS „Centrul de standartizare şi experimentare a calitaţii producţiei din conserveË®.

În 2009 îşi ia titlul de magistru în management public, iar în 2010 îşi încheie activitatea la Direcţia din cadrul Ministerului Agriculturii şi devine director adjunct la Agentia de Interventie si Plati pentru Agricultura, funcţie care o exercita pâna în 2016, când este numit, întâi director interimar, apoi director cu drepturi depline al instituţiei, prin ordinul ex-ministrului Eduard Grama.

Între timp, în 2014, acesta a devenit membru al Consiliului de Administraţie  al SA „Franzeluţa” şi consilier în raionul Nisporeni. În declaraţiile de avere pentru ultimii ani, Nicolae Ciubuc raporteaza venituri şi din calitate de membru al Consiliului de Administraţie al ÎS „Centrul Informaţional Agricol”.

În octombrie 2014, fosta Comisie Naţionala de Integritate (CNI) a iniţiat un control sub aspec­tul even­tu­a­lei nede­cla­rari a veni­tu­ri­lor şi pro­pri­e­ta­ţii de catre Nicolae Ciubuc, pe atunci director adjunct al AIPA, dupa ce presa a scris ca acesta locuia într-un imobil de lux din oraşelul Durleşti şi conducea un automobil BMW, bunuri pe care nu le indica în declaraţia de avere.

Contactat de reporterii deschide.md, Ciubuc declara atunci ca imobilul este a cumnatului, care este plecat peste hotare şi care l-a rugat sa aiba grija de casa cât aceasta este în construcţie, iar BMW-ul este a unui vecin, care i l-a împrumutat pentru ca nu are un automobil.

La 19 februarie 2015, CNI a decis clasarea cauzei deschise pe numele lui Ciubuc, „în legatura cu lipsa încalcarii intenţionate a regimului juridic al declararii veniturilor şi proprietaţii”. CNI luat decizia dupa ce a audiat explicaţiile lui Ciubuc şi pe motiv ca „omisiunile admise în conţinutul declaraţiei depuse, în opinia Comisiei, sunt neesenţiale şi nu s-au produs cu rea-credinţa”.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD