Presedintele Romaniei participa miercuri la reuniunea liderilor europeni de la Bruxelles, unde se va da un raspuns cererii de amanare a Brexit transmisa de Theresa May.

Publicat:10.04.2019, 06:16

Liderii europeni se reunesc miercuri la un summit extraordinar pentru a da un raspuns cererii premierului britanic Theresa May privind o noua amânare a Brexitului dincolo de data de 12 aprilie. Presedintele Klaus Iohannis va participa la reuniune, informeaza Administratia Prezidentiala.

Conform unor surse diplomatice, citate de agentiile dpa si AFP dupa reuniunea Consiliului Afaceri Generale, desfasurata marti la Luxemburg, problema nu este daca statele membre vor accepta o extindere a datei Brexitului, ci cât timp suplimentar sunt dispuse sa acorde Londrei pentru a-si formula pe plan intern o optiune care sa beneficieze de sustinerea unei majoritati în Camera Comunelor. Aceasta din urma a respins pâna în prezent de trei ori acordul privind Brexitul, respingând în doua rânduri si propuneri menite sa ofere posibile solutii alternative acordului de retragere din UE.

Theresa May i-a cerut lui Tusk o noua prelungire a BrexitLa 21 martie, liderii UE27 au hotarât ca, în cazul unei respingeri din nou a acordului de retragere, ceea cea s-a întâmplat pe 29 martie, Brexitul sa fie amânat pâna la 12 aprilie 2019.

“Data fiind respingerea de catre Camera Comunelor a acordului de retragere, am hotarât sa convoc o reuniune a Consiliului European la 10 aprilie”, a anuntat în aceeasi zi presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

La 5 aprilie, Theresa May i-a trimis lui Donald Tusk o scrisoare prin care se solicita o prelungire suplimentara a termenului prevazut la articolul 50. Theresa May a propus data de 30 iunie 2019, adaugând ca guvernul Regatului Unit va continua sa pregateasca organizarea scrutinului pentru Parlamentul European daca pâna la momentul alegerilor europene din 23-26 mai nu este aprobat un acord de retragere.

Cum ar putea vota liderii statelor UENiciun stat membru nu este asteptat sa se opuna unei noi amânari la summitul de miercuri, întrucât prioritatea tuturor este evitarea unei separari brutale pe 12 aprilie, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice. Totusi, în aceasta dezbatere au iesit la suprafata noi diviziuni între statele membre, în timp ce Parisul a condus tabara partizanilor unei atitudini mai ferme fata de Regatul Unit, Berlinul s-a alaturat taberei mai ″moderate″⁣. Theresa May a vizitat marti aceste doua capitale pentru întâlniri cu cancelarul Angela Merkel si cu presedintele Emmanuel Macron.

″Durata prelungirii trebuie sa fie la obiect - ‘de ce se face ?’ - si depinde de ceea ce va spune dna May″⁣ miercuri, a declarat negociatorul-sef european pentru Brexit, Michel Barnier, marti, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale.

La rândul sau, ministrul român pentru afaceri europene, George Ciamba, a subliniat ca este extrem de important ca Marea Britanie sa explice miercuri Uniunii Europene cum intentioneaza sa foloseasca extinderea termenului limita pentru Brexit pe care vrea sa o solicite. ″Este important sa întelegem de ce vrea Marea Britanie sa stea (mai mult). Stai, dar cu perspectiva a ceva”, a mentionat el.

În încercarea de a gasi o solutie de a iesi din impas si care sa poata fi sustinuta de o majoritate în Camera Comunelor, premierul Theresa May a initiat discutii cu liderul opozitiei laburiste Jeremy Corbyn. Dar acesta din urma insista asupra unui acord privind Brexitul care sa prevada mentinerea Regatului Unit într-o uniune vamala cu blocul comunitar, idee neagreata de numerosi conservatori ai premierului May, mai ales cei care sustin o separare clara de UE.

Camera Comunelor nu a reusit sa ofere un vot majoritar pentru acordul convenit de Theresa May cu Bruxelles-ul întrucât deputatii pro-europeni considera ca acesta va mentine legaturi prea slabe cu UE, în timp ce deputatii sustinatori ai Brexitului au considerat ca, dimpotriva, Regatul Unit ar ramâne captiv în uniunea vamala europeana din cauza clauzei de ″backstop″⁣ pentru frontiera nord-irlandeza, clauza pe care liderii europeni au refuzat sa o renegocieze.

Michel Barnier a reafirmat marti ca blocul comunitar nu va renegocia acordul de retragere, în schimb ar fi dispus sa discute asupra ″declaratiei politice″⁣ care-l însoteste si care schiteaza relatia post-Brexit, daca aceasta ar facilita un compromis între laburistii si conservatorii britanici.