Opt judecatori, dintre care cinci de la Curtea Suprema de Justitie (CSJ) au depus, in ultima saptamana, cereri de demisie din functie. Unul dintre ei s-a razgandit, astfel ca marti, sase noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat demisiile a sapte magistrati. Ar putea urma si alte plecari, inclusiv din randul angajatilor instantelor, care sustin ca, dupa reforma salariala, au fost informati ca vor primi mai putini bani. Temerea acestora este insa negata de reprezentantii Ministerului Finantelor, care sustin ca nu vor exista bugetari care sa primeasca in 2019 mai putini bani decat in acest an, 2018, scrie ZdG.md

Publicat:09.11.2018, 06:54Initial, a depus cerere pentru a pleca din sistemul judecatoresc si magistrata Victoria Sanduta, de la Judecatoria Chisinau, însa aceasta si-a retras-o în dimineata sedintei Consiliului.Cine sunt judecatorii care au demisionat

Au demisionat însa alti doi judecatori din prima instanta, Valentina Criucicova, cea care detinea, din anul 2015, functia de presedinta a Judecatoriei Calarasi, si Ion Cojocari, magistrat la Judecatoria Comrat din luna decembrie 2017. Cojocari a mai avut o tentativa de a pleca din sistem în luna iulie, însa atunci s-a razgândit.

Cei cinci judecatori de la CSJ care au depus cereri de demisie, acceptate de CSM, au în spate decenii de activitate în sistemul judecatoresc. Tatiana Vieru, de exemplu, era vicepresedinta CSJ, numita în aceasta functie în luna decembrie 2016. Vieru era însa judecatoare din anul 1982, fiind numita la CSJ în anul 2003.

Conform unor calcule efectuate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), aceasta urma sa atinga vârsta de pensionare în 2019. Si colegul ei, Valeriu Doaga, în vârsta de 64 de ani, care activa în sistemul judecatoresc din anul 1984, urma sa plece la pensie anul viitor, la fel ca Iulia Sârcu, judecatoare din anul 1991.

În 2020 urma sa plece la pensie Dumitru Visternicean, un alt magistrat caruia CSM i-a acceptat cererea de demisie din functie. Visternicean era judecator din 1982, iar la CSJ activa din 1999, cu mai multe pauze în care a fost detasat la CSM. Elena Covalenco, a cincea judecatoare de la CSJ care si-a anuntat plecarea din sistem urma sa atinga vârsta de pensionare mai târziu, în 2023. Ea activa în functie din 1996, iar la CSJ era din 2008.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD