Presedintele SUA, Donald Trump, a avertizat marti China, in discursul ssu din Congres privind Starea Uniunii, ca nu va mai putea "sa fure locurile de munca si bogatia americanilor".

Publicat:06.02.2019, 06:27


Trump a cerut “schimbari structurale” din partea Beijingului pentru a pune capat practicilor sale comerciale “neloiale”, relateaza AFP.

“Am mult respect pentru presedintele Xi si lucram la un nou acord comercial cu China, dar trebuie sa includa schimbari structurale reale pentru a pune capat practicilor comerciale neloiale, a reduce deficitul nostru cronic si a proteja locurile de munca americane”, a afirmat presedintele Statelor Unite, care a declansat un adevarat razboi comercial împotriva Chinei pentru a o aduce la masa negocierilor.

Donald Trump si omologul sau Xi Jinping au încheiat un armistitiu de 90 de zile cu prilejul summitului lor de la Buenos Aires, pe 1 decembrie.

Ulterior, au început negocierile care includ pe agenda reechilibrarea balantei comerciale în favoarea SUA, dar si respectarea proprietatii intelectuale sau transferul fortat de tehnologie.Cele doua parti, care au discutat deja la Beijing si Washington si urmeaza sa se întâlneasca din nou în curând în capitala Chinei, sunt discrete în ce priveste stadiul acestor discutii înainte de termenul limita de la 1 martie.

Donald Trump si Xi Jinping se vor întâlni în februarie pentru a negocia personal punctele cele mai delicate si a semna un eventual acord.

În cazul unui esec, Donald Trump a amenintat ca va mari taxele vamale de la 10% în prezent la 25% asupra unor produse importate din China în valoare de 200 de miliarde de dolari.