Din cele aproximativ 5 mii de persoane cu deficiente de auz inregistrate in tara noastra, doar 240 sunt angajate. Angajatorii refuza candidatura lor din cauza barierei de comunicare. Un alt motiv fiind lipsa pregatirii necesare in absenta institutiilor de invatamant adaptate persoanelor cu acest grad de dizabilitate.

Publicat:25.09.2018, 15:49

Pentru ca natura i-a facut mai speciali si aud cu ochii mai bine decat cu urechile, persoanele cu deficiente de auz isi gasesc foarte greu un loc de munca. 

Asnelda GAMURARI, MANICHIURISTA:Vreau sa ma duc sa lucrez, dar nu vor sa imi permita din cauza ca am probleme cu auzul. Pierd timpul de lucru, oamenii nu au respect.” 

 Asnelda a invatat la colegiu, iar mai apoi a absolvit facultatea de “Arhitectura si urbanism” de la UTM. Mai bine de 3 ani a incercat sa se angajeze, dar fara niciun succes. Intr-un final a decis sa aplice creativitatea de arhitect pe unghii, asa ca isi castiga banii ca manichiurista.

Asnelda GAMURARI, MANICHIURISTA: ”Pentru mine orice este usor, important e sa imi primeasca lucrul. Foarte mult imi place arhitectura, designer iubesc aceasta profesie. -Ai incercat sa te angajezi? -Da am incercat, dar pierd timpul de lucru pentru a vorbi. Fac proiectul, clientul, de vorbit la telefon, material, aceasta e problema.” 

 Ion insa si-a pus pe roate propria afacere. A cumparat un teren langa o padure, iar intr-un an si-a amenajat 65 de stupuri de albini. Spune ca interactiunea cu albinele e mult mai usoara decat cea cu oamenii. Pana a ajunge in acest punct insa a intalnit multe greutati.

Ion BOTEZATU, APICULTOR: A fost o premiera chiar si pentru scoala aceea, ca au acceptat sa ma primeasca la scoala. Parintii mi-au aratat mai mult, m-au invatat, au asistat la lectii. Este dorinta si insistenta mea de a invata.”

 Este insistenta pe care a aratat-o Ion, dar pe care altii nu o au, asa ca renunta si ajung la 20 de ani rataciti intr-o societate care nu este gata sa-i primeasca.

Natalia BABICI, VICE-PRESEDINTE ASOCIATIA SURZILOR DIN MOLDOVA: Ei nu au acces la bacalaureat, nu au pregatirea suficienta. Ne-am intalnit cu persoane absolvente a scolilor generale si nici nu stiu a vorbi si nici limbajul semnelor. Aruncati in societate, care va fi soarta lor. In procesul de instruire ar trebui sa fie asistati de o persoana care cunoaste limbajul semnelor."

 Asociatia Surzilor din Moldova, in cadrul proiectului “Deaf Skills Moldova” au organizat un eveniment la care au lansat si un ghid de comunicare cu persoanele cu probleme de auz, pentru angajatori. 28 de tineri si-au prezentat si abilitatile de inginer, fermieri, lemnar sau designeri.

Tatiana SPANCEC, DESIGNER VESTIMENTAR:  ”Foarte interesanta este jacheta cu mainica desfacuta. Si rochia, daca e frig imbraci deasupra maleta. -Poate fi si o rochie de mireasa la cununie? -Se poate, de ce nu.”

 Tatiana viseaza ca in cinci ani isi va saluta clientii din propriul atelier de croitorie.

Tatiana SPANCEC, DESIGNER VESTIMENTAR: ”Este real, dar depinde de ajutorul financiar.” 

 Iar Arnelda ca va creiona totusi designe-ul interior al locuintelor.

Asnelda GAMURARI, MANICHIURISTA: "In urmatorii 5 ani ce te vezi facand? -Designer, designer de interior, acesta este visul meu.”

 Din cinci mii de persoane cu deficiente de auz inregistrate in Moldova, doar 240 au un loc de munca.