Disputa in jurul faptului ca un politist a refuzat sa-i raspunda in rusa unui sofer continua. Fostul judecator la Curtea Constitutionala, Nicolae Osmochescu sustine ca omul legii a actionat corect. Iar liderul PL, Dorin Chirtoaca, a criticat Consiliul de Egalitate, care anunta ieri ca politistul ar fi trebuit sa vorbeasca in rusa.

Publicat:17.01.2019, 13:38

Discutiile aprinse care au inceput pe marginea acestui caz sunt nemotivate, intrucat legea este de partea politistului, crede Nicolae Osmochescu. Pentru Radio Europa Libera, fostul judecator la Curtea Constitutionala a declarat ca politistul a actionat corect, cand a vorbit in romana si, in asa fel, a respectat legea, aceasta fiind limba de stat. 

Nicolae OSMOCHESCU, EX-JUDECATOR LA CURTEA CONSTITUTIONALA: "- Este in stricta conformitate si cu Constitutia si cu legislatia in vigoare. El s-a adresat in limba oficiala. Soferul trebuia sa-si ceara scuze. “

Pe de alta parte, consiliul pentru egalitate anunta ieri ca gestul politistului incalca drepturile soferului din Gagauzia, care este persoana ce apartine minoritatilor nationale, la libera exprimare si accesul la informatii in limba materna. Declaratiile institutiei au fost criticate astazi de Partidul Liberal, intr-o conferinta de presa.

Liderul PL, Dorin Chirtoaca, sustine ca pozitia consiliului ar fi gresita si ca politistii nu sunt obligati sa cunoasca limbile tuturor minoritatilor nationale. Incidentul s-a produs sambata, la Cimislia.Politistul, de 28 de ani, l-a oprit pe sofer pentru depasirea limitei de viteza, dupa care cei doi nu s-au putut intelege. 

Bascanul Gagauziei, Irina Vlah, s-a aratat indignata de cele intamplate, iar cei de la IGP au spus ca omul legii a procedat corect.