Dupa aproape 30 de ani timp in care si-au dus copiii la gradinita in satele vecine ori i-au tinut acasa, locuitorii din satul Hansca se pot mandri cu propria institutie prescolara. Picii au un bloc doar al lor, renovat si dotat din banii oferiti de Guvernul Romaniei. Costul lucrarilor se ridica la peste 4 milioane de lei.

Publicat:11.07.2018, 16:08


Trezirea cu noaptea in cap ca sa ajunga la gradinitele din satele vecine sau zilele lungi si plictisitoare petrecute acasa, in grija bunicilor ori a fratilor mai mari a devenit istorie pentru copiii din satul Hansca, Ialoveni. Cei mai fericiti sunt parintii care spun ca acum se vor putea angaja, linistiti ca micutii sunt in grija educatorilor.

“Pana acum au stat toti acasa. Mamele poate vor sa lucreze. E bine , patucurile sunt frumoase, mancare e gustoasa.”

Victoria are un copil la gradinita, iar in curand va mai aduce unul pe lume. Femeia spera ca dupa ce va naste isi va gasi aici un loc de munca.

”Voi termina studiile si sper sa vin aici sa lucrez. Inca sunt studenta la pedagogie.”

Iar aceasta femeie isi aminteste cu greu cand fiica sa, care acum invata la gimnaziu, era de varsta prescolara. In lipsa gradinitei a fost nevoita sa-si duca fata la distanta, in satul parintilor. In cazul celei de-a doua fiice insa lucrurile s-au schimbat si isi poate tine copiii aproape.

”Ne duceam la munca, dar stateam cu grija ca o lasam cu sora mai mare. Acum sunt mai linistita pentru ca stiu ca e in siguranta. E un sat mic, dar copii foarte multi.”

Gabriela are cinci ani. Ne-a povestit ca pana acum doua luni mama o trezea foarte devreme, ca sa ajunga la gradinita din satul vecin, Costesti. Cel mai greu era iarna.

”Era greu, ma duceam mai greu acasa. Iarna era frig pe drum si era greu sa vin acasa.”

 Iar Doina care este educatoare aici, isi aminteste ca acum 30 de ani a facut parte din ultima grupa inainte ca gradinita sa se inchida. 

Doina CRISMARI, EDUCATOARE: ”Atunci nu dormeam la amiaza si nu eram hraniti. Era doar o incapere, celelalte erau deja ruinate. Este minunat sa-i vad dimineata cum vin zambind la gradinita. Sunt bucurosi ca au un coltisor al lor.”

 Gradinita a fost construita pe ruinele unui bloc ce apartinea scolii din localitate. Cladirea cu un etaj a fost renovata de la temelie, iar mai apoi s-a cladit si etajul al doilea. S-a reparat capital acoperisul, s-au instalat usi si fereste, un nou sistem de incalzire, ventilare si canalizare. S-a construit si o centrala care asigura gradinita, dar si gimnaziul cu caldura, fapt care a micsorat cheltuielile anuale de 4 ori.

Nadejda CERNAT, DIRECTOARE GRADINITA HANSCA: ”Bloc sanitar nu aveam. Peretii erau cu var si prima jumatate cu vopsea, cum era pe timpuri. Podeaua era din lemn. S-a renovat totul de la zero. Avem o gradinita dotata gratie Guvernului Romaniei.”

 Reparatia institutiei prescolare a fost posibila datorita celor 3 milioane si jumatate  de lei, bani oferiti de romani. 700 de mii de lei au venit din bugetul local. Guvernul Romaniei urmeaza sa mai aloce in perioada urmatoare un alt grant.

Daniel IONITA, AMBASADORUL ROMANIEI IN REPUBLICA MOLODVA: ”Vor fi alocate alte 3 milioane de euro. Guvernul Romaniei probabil ca o sa ajunga sa renoveze o buna parte din toate unitatile prescolare din Republica Moldova, peste 845 de proiecte finalizate din cele circa 1500 de gradinite cate exista la nivelul Republicii Moldova.”

Gradinita din satul Hansca este frecventata de 70 de copii, iar in scurt timp va mai fi amenajata o grupa.