Daca vrei sa ajungi la un medic, esti programat la consulatie peste o luna...sau doua. Este situatia pacientilor din Moldova, care se plang ca sunt nevoiti sa astepte saptamani in sir, pentru ca sa fie examinati de vreun specialist. Multi recunosc ca nu au bani pentru clinici private, asa ca nu le ramane decat sa se inarmeze cu rabdare. Managerii centrelor medicale sustin ca bolnavii care au o urgenta nu stau in rand, iar ceilalti trebuie sa accepte situatia.

Publicat:01.03.2019, 17:01“ Sunt programata pe 21 martie. Primesc cate 2 analgezice ca sa pot ajunge aici. “ 

Femeia, care are grad de invaliditate, spune ca la centrul medical, unde a mers pana acum, nu este un reumatolog, asa ca a fost trimisa la o alta policlinica. 

“Toti batranii, care au boli reumatologice, trebuie sa vina aici. Acolo, la policlinica numarul 2, medic nu este. Este normal? Trebuie sa asteptam cate o luna si chirurgul, si alti medici. Este dezordine.” 

Pentru a ajunge la cardiolog sau neurolog, de exemplu, trebuie sa bati la mai multe usi. Mai intai, te programezi la o vizita la medicul de familie, pentru a primi indreptare, dar si acolo trebuie sa astepti.

“ O saptamana aproximativ.” 

 Dupa care mergi la registratura, unde ceri o consultatie la specialist. Aici, surpriza. Gasesti o ora libera abia peste cateva saptamani... sau chiar luni. 

“ - Programarea am facut-o doua saptamani in urma. Cand te doare tare, e complicat sa astepti. “ 

“ - La neurolog astept de doua luni. “ 

“ Am fost luata de o ambulanta. Am aritmie. Medicii ma intreaba de ce nu ma tratez la centrul medical. Ii cer sa-mi faca o programare la cardiolog, imi raspund ca randul este mare. "

 Oamenii spun ca nu au incotro, asa ca sunt nevoiti sa astepte, mai ales ca pentru clinici private nu au bani. 

 Aceasta situatie a aparut din cauza numarului mare de bolnavi, spun managerii centrelor medicale, care sustin insa ca pacientii care au o urgenta sunt primiti fara rand.

Problemele cu care se confrunta moldovenii in sistemul de sanatate sunt atat de cunoscute pentru toata lumea, incat au devenit si subiect de glume. Recent, cei de la Comedy Zebra Show au publicat un filmulet in care au prezentat, intr-un mod ironic, deficientele din medicina.

De ras si de plans, doar ca trebuie sa stiti ca si cateva saptamani pot insemna prea mult chiar si pentru pacientii, care nu sunt in stare grava. Numeroase maladii agraveaza rapid, iar simptomele apar in fazele terminale.