Dupa doua luni, timp in care punctul de trecere Palanca a fost inchis pentru reconstructie, astazi acesta si-a reluat activitatea. La inaugurare a venit si presedintele Ucrainei, care a fost inatmpinat de premierul Pavel Filip. Atat Filip cat si Petro Porosenko au fost scurti in declaratii si nu au raspuns la intrebarile jurnalistililor.

Publicat:28.12.2018, 17:56


Primul la eveniment a ajuns Pavel Filip, dupa care a venit si Petro Porosenko, care a fost intampinat de premier chiar la iesirea din masina. Presedintele Ucrainei a venit insotit de zeci de jurnalisti din tara vecina. 

Petro POROSENKO, PRESEDINTELE UCRAINEI :“ Au parere de rau avem acelasi inamic, care incalca suveranitatea si integritatea teritoriala si a Ucrainei si a Republicii Moldova.Cu parere de rau, constatam ca Federatia Rusa a inceput deja sa se implice procesule electorale din ambele tari.“

Pavel FILIP, PRIMUL MINISTRU AL REPUBLICII MOLDOVA : “Suntem alaturi de autoritatile de la Kiev pentru apararea integritatii. “

Dupa un briefing comun, Filp si Porosenko s-au retras intr-una dintre incaperile punctului de trecere, fara a raspunde la intrebarile jurnalistilor. 

Potrivit autoritatilor, toate cladirile  din punctul comun vamal Palanca-Maiaki-Udobnoe au fost construite de la zero. Autoritatile promit ca de acum incolo timpul de asteptare va fi de doua ori mai scurt asa cum au fost amenajate 5 piste la intrare si altele 5 la iesire din tara.

Dupa ce oficialii au plecat, prin punctul de trecere au trecut primele automobile.

Potrivit autoritatilor de la noi, moldovenii care trebuie sa treaca vama ca sa ajunga la pamanturile lor vor avea o pista pietonala separata.

Palanca Maiaki Udobnoe este al saselea punct vamal comun cu Ucraina. Pentru reconstructia acestuia Uniunea Europeana a alocat 4, 5 milioane de euro, iar 1,68 milioane de euro au fost alocati din bugetul statului. Republica Moldova nu are un punct comun de frontiera cu Romania.