Salvatorii au intervenit astazi la o gradinita din capitala. Nu practic, ci teoretic. Ei le-au oferit educatorilor o lectie deschisa despre cum sa acorde primul ajutor in cazul in care copii se ineaca cu mancare sau cu alte obiecte.

Publicat:09.03.2017, 15:43


Educatorii de la gradinita numarul 40 din capitala au fost pentru o ora elevi. Acestia au fost intruiti de catre salvatorii cum sa intervina atunci cand copiii se ineaca cu mancare sau un corp strain le blocheaza caile respiratorii.

La sugari manevra se executa diferit. Ulerior, educatorii si-au putut testa cunostintele, exersand. Ala Gratii spune ca studierea exercitiilor de rususcitare sunt binevenite, cu atat mai mult ca s-a confruntat cu un astfel de caz cu propriul copil.

Ala GRATII, DADACA: “Copilul s-a inecat cu o bomboana. Cum a facut eu nu am facut corect, dar cum se face corect astazi am aflat”.

Ceilalti educatori spun ca nu au avut cazuri in care copii sa se inece cu mancare. Totusi, recunosc, ca cei mici obisnuiesc sa puna in gura diferite obiecte.


Aurica PRODAN, EDUCATOARE: “Sper sa pot acorda pe etape cum ne-au invatat salvatorii”.

Salvatorii spun ca primul ajutor acordat pana la sosirea medicilor, salveaza vieti.

Igor MOCANU, SPECIALIST SUPERIOR IN INSTRUIREA PARAMEDICILOR: “A salva nu este atat de comlicat cat este momentul de a face cat mai rapid. Cu cat mai des vor face practica”. 

Educatorii au fost instruiti la initiativa  directoarei gradinitei. 

Maria CRISTOFOR, DIRECTOARE GRADINITA-CRESA, NR. 40: “Vrem ca cadrele sa fie versate in ajuta copii in cazuri exceptionale.”

La sfarsitul lunii si parintii vor fi instruiti cum sa acorde ajutor copiilor in caz de urgenta.