Exportul de cereale prin portul Giurgiulesti a fost acaparat de o singura companie. O spun liberalii care au cerut astazi ca presedinta Consiliului Concurentei, Viorica Carare sa fie audiata. Reprezentantii companiei acuzate sustin ca vor reveni cu un raspuns mai tarziu.

Publicat:15.11.2018, 16:23

Liberalii sustin ca exportatorii de cereale intampina probleme in portul Giurgiulesti. Asta pentru ca exportul ar fi fost monopolizat de o singura companie, iar ceilalti  exportatori de cereale sunt nevoiti sa  transporte spre Romania, ceea ce inseamna costuri mult mai mari. Asa ca deputatii PL au cerut sa fie audiata presedinta Consiliului Concurentei, Viorica Carare.

Lilian CARP, DEPUTAT PL: "De a preveni instaurarea monopolului  si vorbim de exportul de cereale prin portul Giurgiulesti din partea exportatorilor si producatorilor ca exista monopol din partea Trans-Oil, iar ceilati sunt nevoiti sa fac export prin porturile din Romania fapt care ridica pretul la trasport." 

Si deputatii PLDM sustin ca  mai multi fermieri din Floresti s-ar fi plans ca exista monopol.  

Iurie TAP, DEPUTAT PLDM:"Noi credem ca este cazul audierii si ministrului Economiei pentru ca una dintre probleme este transportarea pe calea ferata. E problema monopolului ascuns."

Propunerea insa nu fost sustinuta. Compania Trans-Oil este condusa de Vaja Jhashi, un milionar despre care presa a scris in ultimii ani ca face parte din anturajul lui Vladimir Plahotniuc.

Presa de peste Prut a scris saptamana trecuta ca grupul de companii Trans Oil, controlat de cetateni rusi, detine monopolul absolut al exportului de cereale din Republica Moldova, de la stocare pana la transportul intern pe cale ferata si apoi la exportul pe cale maritima, prin Portul Giurgiulesti.

Reponsabilii companiei ne-au comunicat ca vor reveni ulteior cu un comentariu.