Presedintele Igor Dodon are indoieli ca va fi creata o coalitie in noul Parlament ales pe 24 februarie. Seful statului ofera o probabilitate de 60% variantei ca vor fi organizate alegeri anticipate, transmite IPN.

Publicat:10.04.2019, 07:30

Totuşi, preşedintele spune ca pentru negocieri legate de potenţiale coaliţii şi alianţe mai sunt înca doua luni. Potrivit lui, daca pâna în luna iunie nu se va contura crearea unei coaliţii, atunci va fi nevoit sa dizolve legislativul şi sa anunţe alegeri parlamentare anticipate.

„Daca pâna la mijlocul lunii iunie, adica timp de trei luni în legislativ nu va fi nicio lege, daca nu este ales un preşedinte de Parlament, atunci la expirarea acestor trei luni eu pot sa dizolv Parlamentul. De astazi mai sunt doua luni”, a declarat şeful statului la o ediţie speciala la postul de televiziune NTV Moldova.

În opinia şefului statului, cu cât se va apropia data eventualei dizolvari a Parlamentului, cu atât deputaţii vor fi mai „vorbareţi”. „Mi se pare ca, în caz de alegeri anticipate, cel mai mult vor avea de suferit cei de dreapta”, spune Igor Dodon.

Preşedintele nu considera totul pierdut, dar, în opinia lui, probabilitatea alegerilor anticipate este de nu mai mica de 60%, reieşind din declaraţiile care au fost facute pâna acum.

La alegerile parlamentare din 24 februarie niciunul dintre partide nu a acumulat mai mult de 50% din sufragii pentru a obţine majoritate în Parlament, ceea ce arata asupra necesitaţii de creare a unei  coaliţii de guvernare.